Home

VESTI

MENT objavio prva 24 izvođača za svoje peto izdanje

No Comments Festival Mint

Peto izdanje ovog zimskog festivala muzičke kreativnosti održaće se na više mesta u Ljubljani od 30. januara do 1. februara 2019., a ovom prilikom najavljuje 24 izvođača iz čak 17 zemalja. MENT Ljubljana, koji je početkom godine na Eurosonicu proglašen najboljim malim i „indoor“ festivalom, još će više opravdati dobijene nagrade predstavljajući najbolje od muzičke i koncertne ponude iz cele Evrope.

Već dosad poznatim koncertnim prostorima priključiće se Ljubljanski dvorac, a i konferencijski program će se takođe održati na novim lokacijama. Na njemu će se sudionici upoznati s neograničenim mogućnostima kineskog muzičkog tržišta, kao i značajem boutique festivala, održivosti, ekologije i jednakosti. MENT s ponosom najavljuje i intervjue s Claire O’Neill, suosnivačicom neprofitne tvrtke A Greener Festival te Natašom Podabed, izvanrednom kuratoricom (Ruski SKIF, Etnomechanica, Electro-mechanica festivali) i vlasnicom agencije More Zvukov koja uglavnom zastupa izvođače iz istočne Europe.

Od post punka preko dream popa do Porto Morta

Festival će ove godine ugostiti jedan od najznačajnijih gitarističkih bendova ovoe decenije, danski Iceage, koji je ove godine za Matador Records izbacio svoj četvrti album „Beyondless“. Slovenska grupa Katalena, koja inspiraciju vuče iz slovenskih narodnih pesama, promovisaće svoj sedmi album „Človek ni zver/Man Is Not a Beast”, a pridružiće im se i indie dvojac Peter Kernel koji je ove godine nominiran za najbolji nastup na švajcarskoj Live Talents nagradi. Hrvatske boje na MENTu predstaviće Porto Morto čiji je prvenac hvaljen i slavljen, kako od kritike, tako i od publike. Rotterdamska alternativna scena trenutno proživljava renesansu u što će publiku uveriti nastup benda Lewsberg.

It It Anita belgijski su post punkeri koji idu ruku pod ruku s britanskim post punk psihodeličarima Squid. Post punk elementi mogu se pronaći i kod Litvanaca koji se kriju iza imena Shishi, kao i ukrajinskog dvojca Ptakh_Jung. Malo žešći zvuk neguju holandski punkeri  Charlie & The Lesbians te francuski post metalci Celeste, dok će Srbiju predstaviti dva vrlo interesantna benda koji sve više privlače pažnju publike širom regije: Turisti i Vizelj. Zabelov Group dolaze iz Češke i kombiniraju filmsku muziku sa sampleovima i akustičnim instrumentima uz malo elektronike. Italijani Bee Bee Sea će se publici predstaviti svojim haotičnim rokenrolom, Španci Mohama Saz nude kombinaciju tuareške hipnoze i arapskog šarenila uz uticaj anatolijskog psihodeličnog rocka. Nemački bend ÄTNA poznat je po energičnom dark pop izričaju, lo-fi Slovenci 7AM, koji su ove godine nastupili na Tabor Film Festivalu, takođe će pokazati zašto su trenutno jedan od bendova o kojima se najviše priča u Deželi. Aiming for Enrike predstavit će Norvešku svojom mešavinom broken jazza i prekrasne buke. Jeanne Added je pevačica iz Francuske koja je osvojila Deezer Adami Award zahvaljujući svom vrlo zaraznom pop izričaju, a njena koleginica iz Portugala Surma također će uvesti publiku u svoj sanjarski svet, kao i Austrijanci Schmied Puls. Slovenski četverac NOAIR svira alternativni pop, a banjalučki kantautor Sir Croissant kombinira art pop, sevdah i narodnu muziku.

U potrazi za inovacijama na programima muzičkih konferencija

Ove će godine MENT imati prvi think–tank jednostavnog naziva “Učiniti muzičke konferencije ponovo velikim“. Činiće ga profesionalci iz muzičke industrije u potrazi za idejama koje će unaprijediti i osvežiti muzičke konferencije, a rezultate će predstaviti na kraju programa. Okrugli sto na temu „Kako izbjeći stvaranje showcase mehura“ koji će propitkivati ulogu showcase festivala, njihove glavne fokuse te uloge samih organizatora ovakvih događaja koji su sve popularniji. Na početnom okruglom stolu publika će, za razliku od inače, imati glavnu ulogu. Otkriće se i nova regionalna mreža izdavača, publika će moći čuti nešto o syncu u evropskim okvirima, a raspravljaće se i o mentalnom zdravlju svih aktera u muzičkoj industriji.

MENT, Ljubljana

Festival i konferencija

30. januar – 1. februar 2019

KINO ŠIŠKA / AKC METELKOVA MESTO / ORTO BAR / STARA ELEKTRANA / LJUBLJANSKI DVORAC/ HOSTEL CELICA / SLOVENSKA KINOTEKA /

KLUB K4 /

www.ment.si

7AM (SI), AIMING FOR ENRIKE (NO), ÄTNA (DE), BEE BEE SEA (IT), CELESTE (FR), CHARLIE & THE LESBIANS (NL), ICEAGE (DK), IT IT ANITA (BE), JEANNE ADDED (FR), KATALENA (SI), LEWSBERG (NL), MOHAMA SAZ (ES), NOAIR (SI), PETER KERNEL (CH, CA), PORTO MORTO (HR), PTAKH_JUNG (UA), SCHMIEDS PULS (AT), SHISHI (LT), SIR CROISSANT (BA), SQUID (GB), SURMA (PT), TURISTI (RS), VIZELJ (RS), ZABELOV GROUP (CZ)

Više o festivalu: www.ment.si/lineup

Više o konferencije: www.ment.si/conference

Ulaznice: www.ment.si/tickets

Website: www.ment.si

Facebook event 

M E N T Ljubljana. Produkcija: Kino Šiška.  Konferencija u koprodukciji sa Sigic. Festival podupiru Grad Ljubljana i Ministarstvo kulture Republike Slovenije.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,