Home

VESTI

Jubilarni 20. Guitar Art Festival od 12 do 17. marta u Beogradu

No Comments Festival Guitar Art Festival Vesti

Jubilarni, 20. po redu Guitar Art Festivala biće održan od 12 do 17. marta 2019. godine u Beogradu pod sloganom Applause!

Festival je u svoje dve decenije postajanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca, već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju.Tokom 6 festivalskih dana održaće se 9 velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja širom sveta.

Po prvi put ove godine, čak šest festivalskih večeri održaće se u velikoj sali Kombank dvorane.

Repertoar jubilarnog Guitar Arta činedvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18.00 časova. Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta iz Brazila, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabel Montesinos iz Španije, Artjom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smitsiz Belgije, te Tomas Miler Peringiz Nemačke i mnogi drugi.

Koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, počinju od 20.30 časova u velikoj sali  Kombank dvorane.

VISENTE AMIGO

Koncert Visente Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, otvara 12. marta jubilarni Guitar Art Festival.  Biće to prilika da publika premijerno čuje numere sa aktuelnog albuma “Memoria de los sentidos”. Album na kome se Amigo vratio svojim tradcionalnim korenima flamenka i na kome je okupio vrhunske flamenko umetnike kao što su Potito, El Pele, Miguel Poveda, Pedro el Granaino i Niña Pastori. Na albumu je Visente odao veliku počast svom učitelju i prijatelju Pako de Lusiji numerom Rekvijem.

Visente je na festivalu učestvovao 2005. i 2009. godine pred prepunim Sava centrom. Tokom svoje karijere sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari, a sa Stingom je snimio Sendyourlove, radio sa Kitom Ričardsom, Dilanom i drugima. Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Zatim slade koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, koji počinju od 20.30 časova u velikoj sali  Kombank dvorane.

ROSENBERG TRIO

Nakon dva rasprodata Sava centra 2006. i 2008. godine, najpoznatiji Gipsy Jazz – Swingsastav Rosenberg Trioiz Holandije nastupiće i na jubilarnom Guitar Art Festivalu 13. marta u velikoj sali Kombank dvorane. Trio Rosenberg već više od 25 godina predstavlja “suštinu Gipsy Jazz – Swingmuzike”.

Virtuozni Stokelo Rosenberg predvodi trio koji je osnovao sa braćom Noni (kontrabas) i Nuše (ritam gitara). Stokelo Rosenberg smatra se jednim od najboljih gitarista svih vremena, a mnogi danas tvrde da je dostigao i svog uzora, legendarnog Đanga Rajnharta. Stokelova nepogrešiva, izuzetno melodična svirka danas se univerzalno smatra jednim od najbriljantnijih oblika sviranja gitare. Dobitnik je prestižne nagrade Zlatna gitara koju mu je dodelio „Guitarist Magazine“.

– Ako želiš da naučiš i razumeš gypsy jazz, počni sa Đangom, najboljim gitaristom ikada, rekao je Štokelo Rosenberg. On je počeo da svira gitaru sa 10 godina, što je veoma retko u takvoj muzičkoj porodici. Tada je počeo da sluša Đanga i naučio je je baš sva njegova sola, oponašao ga je do poslednjeg detalja i ubrzo je mogao je da odsvira baš sve.

Rosenberg Trio poseduje istovremeno veliku jasnoću, snagu i preciznost. Možda je to razlog zašto ih je maestro Stefan Grapeli odmah pozvao kada je prvi put video i čuo ovu virtuoznu trojku. Zajedno su kasnije snimali za CD Caravan.

Rosenberg Trio danas iza sebe ima 26 studijskih i koncertnih albuma, među kojima se posebno izdvaja “Djangologists” CD kojim su muzičari obeležili 100 godišnjicu rođenja Đanga. Pored repertoara legendarnog Đanga, trio izvodi i svoja dela među kojima je najpopularniji gitarski standard, numera „For Sephora“ koju je komponovao Štokelo Rosenberg.

KINGS OF STRINGS THE YOUNGSTERS

Nova festivalska produkcija i projekat “Kings of String The Youngsters”ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze. Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, to su Mozes Rosenberg iz čuvene Rosenberg porodice sa svojimdžez „manouche“ stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Ovaj trio virtuoza potiče iz veoma različitih muzičkih i geografskih područja, od Grčke do Holandije, od buzukija, fingerstajla pa do romskog džeza. Spajanje tako raznorodnih nasleđa predstavlja pravi izazov za muzičare, koji najavljuju autentičnu set up listu za predstojeći koncert 14. Marta u Kombank dvorani.


KARMINJO

Trenutno najveća fado zvezda Karminjo održaće svoj prvi koncert pred beogradskom publikom 15. marta u Kombank dvorani. Nazivaju je je „novom kraljicom fado muzike”, kao i trenutno najtraženijom „world-music“ zvezdom koja beleži veliki uspon. Na beogradskom koncertu nastupa sa svojim bendom Flavio Kardoso (gitara), Luis Gereiro (portugalska gitara), Tiago Maja (bas) i Pedro Heraldes (Pedal Steel guitar), gde će izvesti pored popularnih numera i pesme sa svog aktuelnog petog albuma  “Maria”, koji je po rečima kritike najličniji do sada.

Ona jejedna od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom ikada! Beogradski koncert biće presek njene desetogodišnje karijere i mnogobrojnih hitova sa 5 studijskih albuma. Karminjo nosi u sebi jezik star nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena i uvek zagledana u budućnost. Nakon velikog uspeha postignutog sa albumom “Karminjo peva Toma Žobima”, krunisana je titulom najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globusza najboljeg izvođača

 

VLATKO STEFANOVSKI I MIROSLAV TADIĆ

Legendarni duo vanserijskih gitara Vlatko Stefanovskii Miroslav Tadićna koncertu 16. marta u okviru jubilarnog Guitar Art Festivala premijerno će predstaviti dugo iščekivan projekat “Kruševo 2”,kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovih prostora. Saradnja izmedju Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića započeta je još 1998. godine, kada su realizovali album “Kruševo”. Sledeće godine snimili su koncert u Sava centru  “Live in Belgrade”, a dvojici gitarista na trećem zajedničkom albumu pridružio se bugarski kavalista Teodosije Spasov, koje je upravo okupio Guitar Art Festival.

Dvojica gitarskih virtuoza, predstaviće svoju jedinstvenu kombinaciju flamenka, bluza i džeza koju izvode sa neverovatnom preciznošću i energijom. Oni makedonsku muziku vešto kombinuju sa etno džezom, instrumentalnim rokom i bluzom. Vlatko Stefanovski, kao jedan od najvećih gitarističkih virtuoza ovih prostora i Miroslav Tadić, koji je i “Guitar Player Magazine” uvrstio među 30 najboljih svjetskih gitarista, garantuju jedan nezaboravan gitarski koncert.

VEČE HOAKIN RODRIGA – TRI NAJPOPULARNIJA KONCERTA ZA GITARU I ORKESTAR

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert “Veče Hoakina Rodriga– Tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar” u okviru kojih će nastupiti po prvi put pred beogradskom publikom nastupiti Filharmonija Banatul Temišvar i solisti Vojin KocićEma Kapor, Alexander Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank dvorane i svim drugim prodajnim mestima u mreži Tickets.rs (ex Eventim.rs).  Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011 401 6002; 064 1379707 ili putem mejl adrese: [email protected].

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,