Home

VESTI

Intervju: Sugar Lobby

No Comments Intervjui Vesti

Njeno ime se u poslednjih nekoliko godina nalazi na lajnapovima festivala i velikih evenata kako u Srbiji, zemljama našeg okruženja, ali i u Švajcarskoj, Švedskoj, Nemačkoj… A za to itekako ima razloga.

Nastupi na legendarnoj Exitovoj Dance areni i Main stage-u Lovefesta su joj otvorila sva vrata.

Predstavljamo vam Slađanu Cirjak, poznatiju kao Sugar Lobby.

Kako smo saznali prve kontakte sa tehno muzikom stičeš 2001. i 2002. godine. Šta je tada bilo aktuelno Akademija, SKC…? Nama je to doba ostalo u prelepom sećanju, a tebi?

Da, period početka 2000-tih je period kada se naša klubska scena maksimalno otvorila prema svetu što je uticalo da smo imali veliki broj dogadjanja sa najpoznatijim i najkvalitetnijim nosiocima elektronske muzike sa svetske scene. Pokrenuli su se mnogi festivali od kojih je najpoznatiji i dan danas Exit festival. Kao mlada „rejverka“ prvi moji izlasci u tadašnje beogradske klubove su bili u „Akademiji“, „Mondu“, kao i prostori „SKC“, „Sava centra“ i dr. Takodje, te 2001. godine sam i prvi put doživela festival „Exit“ čiji sam redovan posetilac ostala do današnjih dana. To vreme je bilo tzv.“zlatno doba“ tehna.

Koliko je dug ili bolje rečeno težak put od posetioca na žurci, fana i/ili ljubitelja jednog pravca muzike, pa do osobe koja živi za svoju muziku a kasnije formiranog producenta?

Taj put mora da bude dug i sačinjen od dosta koraka. Najpre, sami izlasci u klubove su mi bili „škola“ kako da razaznam šta je kvalitetna muzika od nekvalitetne, šta je nešto što će biti samo trend i prolazna stvar. Potrebno je da vam prodje kroz uši ogromna količina muzike da bi vi sazreli i shvatili šta vam najviše prija i čemu ćete ostati dosledni. Za sve to vreme vi jednostavno „živite za svoju muziku“ koju kasnije započnete i sami da producirate pored toga što se bavite DJ-ingom, kao želja da ostavite traga u njoj. Moje mišljenje da „instant“ DJ „stars“ su tu samo par sezona dok ih održava ogromna količina marketinga i da kada to nestane padaju u zaborav jer i nemaju taj kvalitet i dubinu u razumevanju elektronske muzike, „šetajući od žanra do žanra“ isključivo vodjeni trendovima.

Prošla godina je za tebe bila izuzetna, otvaranje Dance Arene na EXIT-u i nastup na Main stage-u na Lovefest-u. Kakav je osećaj kada izašla na stejdž? Šta ti se tada “motalo” po glavi i da li si imala tremu? Kakav je osećaj kada shvatiš da se sav trud, rad i odricanje u tom trenutku isplatio?

Svakako ono što je obeležilo moju prošlogodišnju sezonu jesu nastupi na „Exit“ kao i na „Love fest“ festivalima koji su mi dali još veći podsticaj da napredujem i da se razvijam kao tehno artist. Bila mi je velika čast da otvorim „Dance arenu“ i imala sam „malecnu“ tremu praćenu sa velikom emocijom sreće jer sam na taj festival dolazila kao posetilac od početka njegovog organizovanja.

Kao mlada „rejverka“ prvi moji izlasci u tadašnje beogradske klubove su bili u „Akademiji“, „Mondu“, kao i prostori „SKC“…

Do sada si scenu delila sa Truss, Ellen Allien, Karenn, Rebekah, UVB, Jeff Mills, Jay Clarke, Marcus Worgull, Lewis Fautzi… Sa kime do sada nisi nastupala, a da to baš želiš?

Volela bih da nastupam sa Ben Klockom, Oscar Mulerom, Steve Rachmandom (Sterac), Joey Beltram…

Kada čuješ reč “Horizont” šta je prvo što ti padne na pamet?

Horizont me asocira na „beskrajno“ more i pogled na pučinu. ☺ Traka izlazi na „Fabrik music“ kompilaciji za istoimeni label u decembru ove godine. Takođe, ću još jednu svoju traku izdati u Novembru. Ovog puta za „Substantiv project“ kompilaciju pod imenom „PRONOMINA“ gde sva prikupljena sredstva idu na račun „Amnesty international Švedska“ za njihov rad protiv LGBTQIA fobije.

Drago nam je da primećujemo tvoje ime na lajnapovima širom Balkana… Sea Dance (Crna Gora), Feragosto JAM (Hrvatska) i Decibel (BiH). Kakve utiske i iskustvo nosiš iz komšilooka?

Nosim zaista divna iskustva sa nastupa koji su bili širom našeg Balkana. Što se tiče pomenutih festivala i žurki svi su na svoj način lepi i drugačiji. Publika je u regionu dosta srdačna i prijateljski nastrojena kao i promoteri.

Iz kog puta si ušla u Berghain? Iskreno, nema varanja 😉 Da li možeš da nam opišeš osećaj kada si prvi put zakoračila u klub takvog renomea?

U berlinski „Berghain“ sam ušla iz prvog put kao i svaki sledeći put kada sam odlazila tamo. Verovatno se poklapam sa Sven-ovim pogledom kako trebaju da izgledaju posetioci njihovog kluba, ha ha ha. Kada sam ga prvi put posetila, osećaj je bio veoma „čudan“ jer to je više nego samo „običan“ klub.

Ukoliko možeš da zamisliš ovaj scenario 😉 Tri label kuće te, u isto vreme, pozivaju da potpišeš sa njih, a samo možeš 1 da izabereš, koji label će to biti? R&S, Soma Records ili Drumcode? Interesuje nas tvoj odgovor, koju kuću bi izabrala, ali i razlog zašto ne bi ostale….

R&S i Soma, definitivno. Ali ako moram da se odlučim za jedan neka to bude R&S. Ovaj label je „pionirski“ label za tehno muziku koji je ostao i dalje nosilac underground muzike i to je svakako za poštovanje. Tokom 90tih za njih su izdavali imena poput „Aphex Twin“, CJ Boland, Derick May, Model 500, Joey Beltram, dok ih u današnjici predstavljaju Paula Temple, Benjamin Damage. A takođe, sve pohvale ima za Soma records. „Drumcode“ je u današnjici okrenut „komercijalnijem“ zvuku koji se ne poklapa sa mojim ukusom.

Kada sam prvi put posetila berlinski „Berghain“, osećaj je bio veoma „čudan“ jer to je više nego samo „običan“ klub.

Da li si u večnoj vezi sa Techno žanrom, ili misliš da će to vremenom da se promeni?

Nisam u isključivo „večnoj“ vezi samo sa tehnom. Videćemo kuda će me moj put kao producenta odvesti. ☺ Ali tehno će uvek biti kod mene dominantan.

Da li si potpuno investirana u DJ-ing i produciranje, ili imaš posao, hobby, neko drugo zadovoljstvo mimo toga?

Potpuno sam posvećena muzici tj. DJ-ingu i produkciji. Hobi mi je kuvanje. Veoma sam zainteresovana za razne svetske kuhinje.

Posle 11. godina na sceni sa Clubbing.rs magazinom, volimo da “pogledamo unazad” i prisetimo se početaka kako u samoj redakciji tako i na sceni. Da li smatraš da je dobro i produktivno ponekad “vratiti se unazad” ili više voliš da gledaš unapred?

Mislim da treba gledati uvek u budućnost, ali i osvrnuti se na dosadašnje rezultate.
Čestitam „Clubbing.rs“ 11-ti rodjendan. Sećam se vaših početaka i drago mi je da ste ostali u ovoj priči.

Slađana, hvala na odvojenom vremenu za ovaj intervju.

 

Tags: , ,