Home

VESTI

Design Week Novi Sad: Arhitektura u drugačijoj primeni

No Comments Kultura Vesti

Design Week Novi Sad: Arhitektura u drugačijoj primeni – Platique Fantastique i Diorama na Novosadskoj nedelji dizajna. Plastique Fantastique, popularni umetnički dvojac iz Berlina koji kreira privremene arhitektonske instalacije koje ostavljaju bez daha publiku širom sveta, dolazi na Design Week Novi Sad 30. septembra 2022. godine. 

Nakon Holandije, Francuske, Nemačke, Danske, Španije, Finske, Švajcarske, Meksika, Kolumbije, jedna od instalacija ovog studija dolazi u Srbiju i to na manifestaciju Design Week Novi Sad koja zatvara ovogodišnji Kaleidoskop kulture. Plastique Fantastique je svoje gigantske balone izlagao na najrelevantnijim umetničkim smotrama na svetu među kojima je i Venecijansko bijenale umetnosti, a njihovu skulpturu pod nazivom Dvostruko srce, domaća publika će imati priliku da vidi od 30. septembra do 2. oktobra na platou novosadskog Spensa. 

U ponedeljak, 3. oktobra 2022, Plastique Fantastique će publici Design Week-a prirediti i predavanje na kom će govoriti o svojim skulpturama koje su obišle pola sveta i o tome kako se dvoje arhitekata uopšte opredelilo za ovu vrstu stvaralačkog izraza. 

Svoje gostovanje najavio je i studio DIORAMA, čiji tim kreira fantastične virtuelne svetove iz tri grada: Milana, Pariza i Kragujevca. Oni su takođe arhitekte koji svoje znanje primenjuju u virtuelnom prostoru dizajnirajući nove, nadrealne univerzume koji tada postaju realni. DIORAMA će svoj rad predstaviti kroz multimedijalnu izložbu pod nazivom “Snaga 3D-a”, a Uroš Vuković, domaći predstavnik ovog studija, održaće predavanje pod nazivom “Arhitektura u filmu” kojim će skrenuti pažnju na sve one detalje koji čine da gledajući u ekran osetimo atmosferu i senzibilitet nekog prostora i kroz vizuelne senzacije osetimo najrazličitije emocije, baš kao i što se drugačije osećamo u različitim fizičkim prostorima.

Podsećamo, Design Week Novi Sad se održava od 30. septembra do 7. oktobra na Spensu. Na prostoru od preko 7 500 kvadratnih metara, publika će imati priliku da uživa u brojnim izložbama, prostornim instalacijama, uličnoj umetnosti, filmskom i muzičkom programu, kao i programu za decu. Ulaz na sve programe je besplatan, a publika će tokom prva četiri dana festivala imati priliku da čuje predavanja najznačajnijih domaćih i svetskih predstavnika kreativne scene poput studija Plastique Fantastique i Diorama, francuske umetnice Malike Favre, beogradskog animatora Sholima i grafičkog dizajnera Slavimira Stojanovića (Futro), grčkog studija Tind i mnogih drugih. 

Design Week Novi Sad predstavlja program nedelje primenjenih umetnosti Kaleidoskopa kulture, a realizuje se u saradnji sa Fondacijom Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Detalji programa će biti objavljeni uskoro, a do tada zapratite Instagram stranicu festivala kako biste bili u toku sa svim novostima: 

Instagram DESIGN WEEK NOVI SAD

 

Tags: