Home

VESTI

Google Phone, Nexus One

No Comments Uncategorized

Google Phone, Nexus One

U dve stvari definitivno nije bilo sumnje: razlog za okupljanje novinara 5. januara jeste bio Googleov telefon, a samo najveći optimisti mogli su očekivati da će biti moguće kupiti ga iz Srbije.

U zaletu pojavljivanja na tržištima gde ga do sada nije bilo, Google je 5. januara zvanično predstavio sopstveni telefon. Tačnije, radi se o spravi koju za Google proizvodi HTC, ali koja na tržiše izlazi u Googleovoj organizaciji. Drugim rečima, sada je telefon moguće kupiti i od Googlea, doduše još uvek ne svuda.

Nexus One je već neko vreme bio dostupan zaposlenima u Googleu pa je informacija, video snimaka i prikaza, i pre predstavljanja bilo sasvim dovoljno za sticanje valjane slike o njemu. Par dana pre nove godine "iscurele" su informacije o ceni, kako se pokazalo kasnije, autentične. Bez ugovorne obaveze sa za sada jedinim operaterom (T-Mobile), Guglfon košta 529$ (između 360 i 370 EUR, odnosno nešto preko 35 hiljada dinara). Varijanta sa ugovorom, u zavisnisti od detalja košta 179, 279 ili 379 američkih dolara. 

 

Google Phone, Nexus One

Za taj novac dobija se realno dobar hardver, budući da Nexus One pogoni Qualcomm Snapdragon na 1GHz, što je isti CPU kao u HTC-u HD2 na primer, uz pola gigabajta RAM-a. Ekran na papiru izgleda odlično, što znači AMOLED displej od 3,7 inča rezolucije 800×480.

Uz sve novosti koje Nexus i Android 2.1 na njemu donose, izdvajaju se poboljšana podrška za prepoznavanje govora, odnosno unos glasnovnim putem, ali je čini se softverski vrhunac Google Earth, koji je prisutnima na predstavljanju prikazan kao "Coming soon" aplikacija.

Daleko važnije za sve koji priželjkuju Nexus One jesu informacije kako i odakle ga je moguće kupiti. Za sada, telefon se isporučuje samo u SAD, Velika Britanija, Singapur i Hong Kong su za sada test tržišta. Pored Verizona, koji nas u Srbiji apsolutno ne zanima, Vodafone se pominje kao operater sa kojim je dogovorena saradnja.

Detalji o spravi kao i opcije za kupovinu dostupne su na google.com/phone

 

 

 

Izvor:

Ivan Jelić
B92.net Tehnopolis