Home

VESTI

Šta nas čeka na sajmu knjiga?

No Comments Knjiga

Šta nas čeka na sajmu knjiga?Ovogodišnji 55. sajam knjiga u Beogradu, koji će biti održan od 25. do 31. oktobra, biće u znaku književnih jubileja, odnosno sećanja na Mešu Selimovića (1910-1982) i Lazu Kostića (1841-1910).

Urednica programa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Vladislava Gordić Petković rekla je da će, pored veka od rođenja književnika Meše Selmovića i 100. godišnjice smrti pesnika Laze Kostića, raznovrsnim programima biti obeležen i vek srpskog stripa.

 

Prema njenim rečima, pored brojnih pisaca iz Švedske, ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga, Sajam će ugostiti i ugledne pisce iz Ukrajine, Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Posebni gosti Sajma, kako je navela Vladislava Gordić Petković, biće autori iz Istre okupljeni oko "Kuće za pisce" (Hiža od besid), koji će predstaviti književnost tog regiona Hrvatske.

 

 

Beogradski sajam knjiga 2010

 Beogradski sajam knjiga 2010

 

"Ćaskaonica" Sajma knjiga, program koji je uveden prošle godine, ugostiće pisce iz Srbije i regiona, od "modernih klasika do autentičnih desperadosa", a novost je što će, pored pisaca, u njoj ove godine nastupati i rokeri i blogeri.

"Veliki magnet za publiku biće programi u strip sali, s gostima iz Srbije i sveta, panelima, predavanjima i nastupima eminentnih autora stripa i ljubitelja stripa iz drugih oblasti umetničkog izraza", rekla je Vladislava Gordić Petković.

Prema njenim rečima, posetioci će zajedno sa strip autorima moći da crtaju, da prate nastanak stripa uživo i da dobiju potpisane crteže svojih omiljenih autora.

U pripremi su i maraton kratke priče, organizovan u saradnji s festivalom "Kikinda Short", s gostima iz osam zemalja, i maraton urbane poezije, koji će, uz video filmove, ples i performans, odati počast velikom srpskom pesniku i eksperimentatoru Lazi Kostiću.

"Posetioce sajma očekuje punih šest sati čitanja, performansa, gestikuliranja i provociranja", navela je Vladislava Gordić Petković.

Iz ambasade Švedske u Beogradu ranije je najavljeno da će ta zemlja svoju književnost i kulturu predstaviti u programu "Glasovi Švedske", uz gostovanje brojnih autora.

 

 

 

 

Izvor:

CityMagazine.rs