Home

VESTI

Ne može da stane, neće da stane

No Comments Knjiga

Ne može da stane, neće da stane

U izdanju izdavačke kuće Red Box, po prvi put se na području bivše SFRJ pojavljuje prevod jednog kapitalnog izdanja koje se bavi hip-hopom.

 

Reč je o višestruko nagrađivanoj/preporučivanoj knjizi "Ne može da stane, neće da stane – jedna istorija hip-hop generacije" ("Can't Stop Won't Stop – A History of the Hip-Hop Generation") autora Jeffa Changa za koju je uvod napisao rodonačelnik muzike hip-hop kulture Kool DJ Herc.

Knjiga se bavi i hip-hop kulturom i hip-hop muzikom ali njen cilj nije, recimo, pobrojavanje svih mogućih albuma ili određivanje najboljih rappera, već prikaz razvoja tzv. "hip-hop generacije" u SAD, odnosno razvoja hip-hopa kao generacijskog pokreta.

 

Ne može da stane, neće da stane

 

Dakle, reč je o, pre svega, hip-hopu kao pokretu omladine iz ugroženih urbanih sredina SAD od početka 70ih godina do kraja prošlog veka, njegovom uobličavanju pod uticajima svih društvenih kretanja i odluka državnih institucija koje su oblikovale živote mladih koji su razvili i razvijaju hip-hop kao svoj izraz.

 

Knjiga uz to načelno govori o širenju hip-hopa po celom svetu, unutrašnjim previranjima u okviru hip-hop generacije i, uopšte, ličnostima i događajima koji su omogućili stvaranje "hip-hop generacije".

Kao što je autor Chang skromno naglasio u mnoštvu intervjua a kako sugeriše i podnaslov knjige – "Jedna istorija hip-hop generacije" (A History of the Hip-Hop Generation) – ova knjiga ne pretenduje na to da bude jedini prikaz istorijskog razvoja hip-hop generacije, niti je autor smatra najboljom mogućom. Ljudi iz hip-hopa, čitaoci i kritičari su, međutim, svojim komentarima izdvojili ovu knjigu kao najcelovitiji i najživotniji prikaz razvoja nečega tako velikog kao što je hip-hop.

Knjigu su preveli Zoran Lojanica i Predrag Vukčević a dizajn korica je uradio poznati beogradski crtač grafita/dizajner i DJ Nenad Radojčić Necone.

Na ovom linku možete skinuti specijalni mix Quannum dj-a Icewatera i D-Sharpa (mp3, 106mb) koji prati knjigu, a čini ga većina numera koje su apostrofirane u knjizi. U okviru mixa neke upečatljive citate iz knjige čitaju Lyrics Born, Lateef the truth speaker, Gift of gab, Joyo…

 

 

 

Izvor:

Happynovisad.com