Home

VESTI

Džoni u 14 tomova

No Comments Knjiga

Branimir Džoni ŠtulićUz nezaboravne hitove grupe "Azra", u klubu "Plato ilegala" u Beogradu juče su predstavljena sabrana dela osnivača čuvenog benda i hodajuće legende Branimira Džonija Štulića, koja je u 14 tomova objavio izdavač "Plato books".

 

Obimno delo jednog od najvećih kantautora sa ovih prostora sadrži „džonijevsku” verziju prevoda antičkih dela od Homera, preko Ksenofonta, do Tukidida, te priče o Aleksandru Velikom i Argonautima, a uz komplet knjiga ide i dvostruki CD, snimak koncerata "Azre" iz Banjaluke i Mostara 1990. godine.

 

Pored prepeva, među sabranim delima vođe "Azre" nalaze se i dve autorske knjige "Kali Juga", ep o kaljuzi Juge, i "Smijurijada", u kojoj Džoni govori o muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. U kompletu je i knjiga novinskih tekstova o "Azri" i Štuliću iz svih republika Jugoslavije, a četrnaesta u nizu donosi sabrane pevane pesme "Azre" od 1972. do 2007. godine.

Branislav Gojković, direktor "Plato books", ispričao je kako je došlo do ovog zajedničkog izdanja "Plato books" i Branimira Štulića.

Oko 1990. godine, kada je počeo raspad Jugoslavije koji on nije želeo, Džoni je objavio prepev Homerove "Ilijade”, koja ima 24 pevanja. Planirao je da napravi 24 koncerta, koji bi počeli u Dubrovniku a završili se u Beogradu. To se iz poznatih razloga nije desilo. Dvadeset godina posle toga, u jednom intervjuu su pitali Džonija šta radi, a on je rekao da prevodi "stare" i da se Jugoslaviji dogodilo zlo zato što ih nismo dobro pročitali. Spakovao sam se i otišao kod njega – rekao je Gojković.

 

 

 Branimir Džoni Štulić
Branimir Džoni Štulić

 

Gojković je, kako je kazao, od Štulića dobio hrpu spisa, a Nebojša Grujičić ih je uredio u sabrana dela.

Velja Pavlović, novinar "Studija B", rekao je da je Štulić neobična, veoma druželjubiva osoba i izuzetno inteligentan čovek. On je javno pozvao autora da, iako mu to možda nije previše po volji, svrati do Beograda, da se malo muči sa nama, barem dva-tri dana.

Govoreći o mitu o Džoniju Štuliću, koji već dve decenije ne gubi na snazi, novinar Petar Janjatović ispričao je anegdotu iz Ljubljane, od pre godinu dana.

Sedeo sam u kafiću i razgovarao sa mladićem od 22 godine. On mi je rekao da sam ja jako srećan čovek, kao i njegov otac, jar sam imao priliku da gledam Džonija uživo. Nisam hteo da mu kažem da ga poznajem – rekao je Janjatović.

Promocija sabranih dela Džonija Štulića biće nastavljena i 20, 21. i 22. oktobra od 20 časova, pod nazivom "Crveni tepih i ambrozija" u klubu-knjižari "Ilegala" na Akademskom platou 1 u Beogradu. U programu koji će uživo prenositi "Studio B" učestvovaće Branislav Lečić, Sergej Trifunović, Rambo Amadeus, Dragoljub Mićko Ljubičić i drugi.

 

 

 Branimir Džoni Štulić
Branimir Džoni Štulić

 

Branislav Gojković rekao je da je cena sabranih dela Branimira Štulića 14.000 dinara i da je autor zahtevao da knjige budu prodavane isključivo u kompletu. Za sada je planirana samo prodaja u Srbiji, a Gojković je napomenuo da je jedan od razloga zbog kojih je Štulić napustio Jugoslaviju i nastanio se u Utrehtu u Holandiji taj što je 1990. godine u jednom momentu bio pozvan da gostuje na koncertu HDZ-a, na kojem je glavna zvezda bio Marko Perković Tompson.

Branimir Džoni Štulić rođen je 11. aprila 1953. u Skoplju. Godine 1977. osnovao je bend "Azra", a njihove pesme, poput "Balkana”, "Užas je moja furka" i "Kad fazani lete", stekle su kultni status i kod mlađih generacija, koje su rođene posle raspada grupe i Štulićevog odlaska u Holandiju, početkom devedesetih.

 

 

 

Izvor:

Politika