Home

VESTI

Bekim Sejranović gostuje u Beogradu

No Comments Knjiga

Bekim Sejranović gostuje u BeograduIzdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje jednog od najboljih pisaca sa ex-Yu prostora Bekima Sejranovića. 

Autor čija je knjiga Ljepši kraj bila veliki hit u Srbiji upravo je za našu izdavačku kuću objavio svoj roman Nigdje niotkuda za koji je nagrađen prestižnom nagradom „Meša Selimović“ za najbolji roman sa prostora Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

 

Bekim Sejranović će boraviti u Beogradu 24. i 25. maja, a 24. maja od 17:30 u knjižari Beopolis (Eurocentar u Makedonskoj ulici) potpisivaće svoje knjige i družiti se sa čitaocima. Tokom trajanja promocije knjiga Nigdje, niotkuda prodavaće se po specijalnoj promotivnoj ceni.

Svi novinari zainteresovani za intervju sa ovim vrsnim autorom mogu se akreditovati do utorka 22. maja preko e-maila office@booka.in

 

 Bekim Sejranović (foto by Marko Gracin)

Bekim Sejranović (foto by Marko Gracin)

 

O KNJIZI

Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odneo u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.

No koreni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u večitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.

Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom imamo i filigranski ispletenu povest XX veka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o istoriji svoje porodice. Lutanja, izbeglištva, egzil… kao usud jednog podneblja i pokretač večitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.

Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i verovatno najsvežiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovenčan prestižnom regionalnom nagradom „Meša Selimović”  (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši „niotkuda“ osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom.

O AUTORU

Bekim Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. Pohađao je pomorsku školu i studirao kroatistiku i književnost u Rijeci. Od 1993. živi u Oslu u Norveškoj gde je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Sa norveškog je preveo između ostalog dela Ingvara Ambjørnsena i Frode Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik. Autor je studije Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova, knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj.
 
Bekim je za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ženio se tri puta, a ćerku je dobio u vezi između drugog i trećeg braka. Ima brodić, i jednom je njim krenuo do Crnog mora ali je stigao samo do Morave. Živi i radi na relaciji Oslo – Hvar.