Home

VESTI

Nouvelle Vague: Čudan smo mi kolaž!

No Comments Intervjui

Nouvelle Vague: Čudan smo mi kolaž!Nizu muzičkih premijera Nektar Demofesta pridružili su se i Nouvelle Vague, cover bend koji svojom originalnošću pleni pažnju publike širom sveta. Nouvelle Vague je francuskom novom muzičkom talasu dao eksperimentalnu, novu notu, zadržavši samo osnovnu harmoniju, bez pank pozadine, a stare hitovi obojili su u bosa nova, džez i pop stila šezdesetih godina.

Na banjalučkom Kastelu razgovarali smo sa Markom Kolinsom i pevačicom Nadejom, koji su oduševljeni dobrodošlicom.

"U toku proba svi nam ugađaju! U Engleskoj, recimo, niko vas ni ne konstatuje", rekla je Nadeja.

Odabir pesama za repertoar Nouvelle Vague poduži je proces…
"Uvek razgovaramo, preslušavamo stare i nove pesme, ali uvek izaberemo neke koje smo voleli kao deca, i zbog njih pojačavali radio".

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=l4efME9Vnlc|width=450|height=364{/mgmediabot2}

O nastupu pred publikom Demofesta, Nadeja ističe:
"Nikada pre nismo nastupali u Bosni i Hercegovini, bili smo u Zagrebu i Beogradu, ali ovde ne. Zaista smo uzbuđeni i na neki način izazvani činjenicom da nastupamo pred sasvim novom publikom. Ovakva prilika našem nastupu daje dodatni identitet, dodatnu draž. "

Postoji trač da bend retko nastupa sa istim pevačicama više od nekoliko puta?
"Nije to pravilo! Postoji i priča da pevačica, kao, ne sme da zna original pesme. Svaka naša obrada je drugačija i dublja, i pesmi donosi svežinu bez da joj oduzme prvobitnu čar", kaže Kolins.

On ističe i da je Nouvelle Vague nastao iz mnoštva njegovih ideja i potrebe da istražuje i eksperimentiše sa već objavljenim pesmama.

"Želeo sam da dokažem da neke dobre pesme mogu da budu još bolje, ili da neke namenjene samo jednoj grupi ljudi mogu da dobiju potpuno novu publiku. Osim toga, ja prvenstveno volim muziku, istinski uživam u njoj i to mi je glavna vodilja".

On je dodao i da se ne zamara dilemom da li je trebalo da radi u potpunosti autorsku muziku, umesto obrada.

"Nouvelle Vague je čudan projekat, kolaž sastavljen od mnoštva drugih muzičkih projekata. Mi smo, uprkos tome, originalni. Nismo trend, nego konstanta."

O reakcijama bendova čiju muziku izvode, Nadeja se našalila da ih "istinski mrze, pogotovo oni čije pesme ona peva".

"Šalim se, naravno, nismo mi plagijatori, nego umetnici i zaista sjajno sarađujemo sa, na primer Depeche Mode, ali ostalima, ponekad čak upotpunjujemo nastupe jedni drugima. Većina velikih bendova sjajno reaguje na nas, i to nam je najveća nagrada za rad".

 

 

 

 

Izvor:

Vesna Kerkez

MTS Mondo