Home

VESTI

Intervjue: Jean Michel Jarre

No Comments Intervjui

Intervju - Jean Michel Jarre Vraćam se sa zabavnijim i vizuelno uzbudljivijim projektom. Izvešću svoje najpoznatije kompozicije ali i neke pesme koje nikad nisam uživo svirao, a sve to u ambiciozno zamišljenoj scenografiji.

 

Publiku očekuju sofisticirani video-instalacije, uz mnogo 3De lasera i kamera koji će praviti neverovatne efekte – najavljuje u intervjuu za naš list pionir elektronske muzikeŽan Mišel Žar pred koncert u Beogradskoj areni, 10. oktobra.

 

Žar, koji je prodao više od 80 miliona ploča, čuven je i po spektaklima na otvorenom (Giza u Kairu, Zabranjeni grad u Pekingu, pustinja Sahara u Maroku, ispred Ajfelovog tornja, na Akropolju), sa rekordnom posetom zbog čega jeviše puta uvršćen u „Ginisovu knjigu”. Sin slavnog kompozitora filmske muzikeMorisa Žara, koji je nedavno odlikovan Legijom časti, posle tri godine dolazi ponovo u Beograd.

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=x8dqzTl0vUI|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Jean Michel Jarre – Oxygene 2

 

 

Pre tri godine rekli ste da želite da održite spektakl na otvorenom u Beogradu, međutim opet ste se „zatvorili” u Arenu?

Predstojeći koncert je deo turneje koju sam imao na umu odavno, čiji je koncept da sve „sastojke” velikog spektakla na otvorenom prebacimo u zatvorene prostore. Ali, ne odustajem od ideje da jednoga dana i u Beogradu sviram na otvorenom.  

 

Poznati ste po spektaklima na otvorenom. Kako je došlo do održavanja prvog među njima – u Parizu, na trgu Konkord 1979, kome je prisustvovalo milion ljudi?

Ideja za takav koncert rodila se jer u to vreme nisu postojale arene kao danas. Bile su arene specijalizovane za košarku ili klizanje, a za izvođenje muzike nisu bile pogodne. Audio-vizuelni spektakl mogao sam da održim samo na otvorenom i naravno da je za prvi takav koncert odabran Pariz. Od svih tih spektakala izdvojio bih koncert u čast pape, u mom rodnom Lionu, ili onaj kraj piramida u Egiptu za početak novog milenijuma. Ali, i ovaj poslednji u Monaku, povodom kraljevskog venčanja, bio mi je izazovan. Jer, svirati na sred luke, kraj mora, tehnički je teško izvesti. Ali, sa druge strane refleksije vizuelnih efekata u moru doprinele su nestvarnom utisku.

Čija je ideja bio koncert u Monaku – Vaša ili princa Alberta?

Princ Albert me je kontaktirao još početkom godine sa idejom da održim koncert, ali ne svadbeni, već u čast proslave venčanja. Nije to bilo namenjeno samo mladencima, već svim građanima Monaka i turistima koji su došli tu zbog ove lepe zgode.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=_-EPKEnFzmU|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Jean Michel Jarre – Oxygene 2

 

 

Nedavno ste objavili boks set „Essentials&Rarities”, presek Vaše bogate karijere. Mogu li obožavaoci da se nadaju novom albumu?

Pre dve godine preminuo mi je otac, a 2010. i majka. Prošle godine sam se i razveo, tako da je taj period za mene emotivno bio veoma težak. Nisam imao ni snage, ni volje za rad, pa sam sve odložio. Ali, sad konačno spremam novi album i nadam se da ću ga objaviti sledeće godine. Upravo sam se vratio iz Perta gde pripremam zanimljiv projekat koji će obuhvatiti umetnost i muziku Aboridžina, ali u ha-de tehnologiji i mom viđenju!

 

Da li je Vaš porodični bekgraund imao veze sa odlukom da se posvetite muzici?

Nažalost nije, jer nas je otac napustio i otišao u Ameriku. Retko sam ga viđao, mada su možda neki hromozomi uticali, ali sve što sam uradio dugujem majci. Moram da priznam da sam se dugo lomio između slikarstva i muzike. Ali, posle izučavanja muzike, i naročito upoznavanja sa tvorcem „konkretne muzike” Pjerom Šeferom, koji je bio moj heroj, prelomio sam.

Da li Vam je žao što otac nije bio uz Vas dok ste odrastali?

Kako da ne. Znate, daleko je bolje da imate otvoreni konflikt sa ocem, jer u tom slučaju osećate da postoji bar neka veza. Ne postoji ništa gore od indiferentnosti, odnosa bez ljubavi, strasti, mržnje… Dugo mi je bilo teško zbog takvog odnosa.

 

 

 

 

Izvor:

Jelena Koprivica / Politika.rs