Home

VESTI

Prvi svetski festival analogne vektorske grafike Vector Hack u Zagrebu i Ljubljani

No Comments Festival Vector Hack

Vector Hack je prvi ikad Međunarodni festival analogne vektorske grafike koji će se održati od 1. do 4. oktobra u Zagrebu (Tehnički muzej), te od 5. do 7. oktobra u Ljubljani (kulturni centar osmo/za).

Festival po prvi put na jednom mestu okuplja međunarodne i domaće umetnike, programere i inženjere koji se bave audiovizualnom umetnošću za koju koriste analogne osciloskope i lasere, a pokrenuli su ga dugogodišnji saradnici – nagrađivani multimedijalni umetnik Ivan Marušić Klif iz Hrvatske i Derek Holzer, američki umetnik koji se podjednako bavi zvukom, slikom, izradom muzičkih instrumenata i istraživanjem. Festival nastaje u organizaciji Radiona.org/Zagreb Makerspacea i Ljudmile iz Ljubljane, a ulaz na sve za javnost otvorene programe Vector Hack Festivala je slobodan.

Vektorska grafika je grafička tehnika u kojoj se slika ostvaruje elektronskom linijom – vektorom na katodnoj cevi osciloskopa. Koristila se u nauci i industriji od 1940-tih godina, a šira upotreba u umetnosti i zabavi usledila je nekoliko godina kasnije. U poslednje vreme ponovno raste interes za analognom vektorskom grafikom, prvenstveno zbog specifične teksture slike, neposrednosti proizvodnog procesa, prirodne povezanosti slike i zvuka te nezavisnosti od bilo kakvih čvrstih tehničkih standarda. Današnji trenutak u razvoju alata vektorske grafike izuzetno je uzbudljiv i važan jer se u kratkom razdoblju javnosti predstavilo niz softverskih i hardverskih rešenja koja su rezultat dugogodišnjih individualnih istraživanja i umetničkih praksi te daju novi uzlet mogućnostima upotrebe vektorske grafike u savremenim umetničkim praksama i kreativnim zanimanjima.

Upravo ti zaslužni individualci, istraživači, developeri, umetnici i zaljubljenici u vektorsku grafiku po prvi put će se susresti na jednom mestu radi neposredne razmene znanja i iskustava. Među dvadesetak sudionika festivala Vector Hack nalaze se svetski etablirani umetnici poput Roberta Henkea – jednog od autora muzičkog softverskog programa Ableton Live koji je redefinisao način na koji se danas stvara i izvodi elektronska muzika; Joosta Rekvelda – nagrađivanog holandskog umetnika koji se bavi svetlosnim instalacijama i eksperimentalnim filmom; Jerobeama Fendersona – autora izuzetnog audiovizualnog projekta Oscilloscope Music i vinilnog izdanja koje istovremeno svira muziku i prikazuje animacije na osciloskopu; predstavnica mlađeg naraštaja domaćih umetnica koje se na inventivan način bave slikom i zvukom – Hrvoslave Brkušić i Vande Kreutz, te sveučilišni profesori, profesionalni programeri, entuzijasti i mlađi umetnici.

Program Vector Hack Festivala sastoji se od dnevnog konferencijskog programa (predavanja, razgovori, okrugli stolovi, prezentacije softverskih alata) i večernjih audiovizualnih nastupa.

Programi i događanja Vector Hack Festivala suorganizuju se s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Goethe-Institutom, a podržavaju ih Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Turistička zajednica grada Zagreba i Austrijski kulturni forum.

Vector Hack – Međunarodni festival analogne vektorske grafike

Zagreb / Tehnički muzej / 01–04/10/2018
Ljubljana / osmo/za / 05–07/10/2018

Philip Baljeu / Jonas Bers / Stefanie Bräuer / Hrvoslava Brkušić / Ted Davis / Andrew Duff / Jerobeam Fenderson / Darko Fritz / Robert Henke / Ida Hiršenfelder / Derek Holzer / Kikimore  / Chris King / Vanda Kreutz / Roland Lioni / Ivan Marušić Klif / Alberto Novell / Douglas Nunn / Vaclav Pelousek / Hansi Raber / Bernhard Rasinger / Joost Rekveld

Medijski partneri Vector Hack Festivala: Radio Student i Transmeet TV

Korisni linkovi i društvene mreže:

Službene stranice: www.vectorhackfestival.com

Facebook: www.facebook.com/vectorhackfestival

Instagram: www.instagram.com/vectorhackfestival

Radiona: www.radiona.org

Ljudmila: www.wiki.ljudmila.org

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,