Home

VESTI

No Sleep: Od bine do festivala

No Comments Festivali No Sleep festival Vesti

U godini kada će No Sleep festival obeležiti veliki povratak nakon dvogodišnje pauze, prisećamo se kako je izgledao razvojni put muzičke platforme kultne sove od #NSNS bine do osvajanja titule najboljeg novog evropskog festivala!

Šest godina unazad, No Sleep Novi Sad na Petrovaradinskoj tvrđavi kontinuirano okuplja priznate svetske klubove i organizuje žurke širom Evrope i sveta. Danas, međunarodno priznati No Sleep festival, uz najuticajnije izvođače, Beograd pretvara u prestonicu elektronske muzičke scene. 

#NSNS – kultna bina od koje je sve počelo

No Sleep Novi Sad druga je po veličini elektronska bina EXIT festivala i oaza najkvalitetnijeg alternativnog tehno i haus zvuka, a celokupna muzička plaforma kreirana je uz podršku domaćeg brenda Guarana. Sam koncept pretvaranja stejdža iza zelene sove u podijume klubova evropskih i svetskih metropola vrlo je brzo privukao međunarodnu pažnju.

Proteklih godina #NSNS je ugostio najstariji belgijski tehno klub Fuse iz Brisela, muzički pokret Avant Garde iz Velike Britanije, berlinsku tehno instituciju Tresor, čuveni pariski Concrete, Nitsa Club iz Barselone i mnoge druge koji su selekcijom izvođača i rezidenata otvorili svoja vrata posetiocima EXIT festivala. Na ovoj bini gostovao je i najistaknutiji južnoamerički klub D-Edge iz Sao Paola i globalni fenomen iz glavnog grada Gruzije – Bassiani, a održano je i specijalno izdanje čuvenog serijala žurki „All Day I Dream“. No Sleep je uzvratio posete Londonu, Briselu, Glazgovu, Barseloni, a stigao je i do Njujorka, predstavljajući ugledna imena elektronske scene, kao što su Honey Dijon, Fort Romeau, Jennifer Cardini i Man Power.  

#NSF – bina koja je „izašla iz tunela“

Svoje premijerno izdanje No Sleep festival doživeo je 2017. godine, kada izlazi iz okvira bine, prolazi kroz tunel i izmešta se na kolosalnu mts Dance Arenu

Ovaj iskorak ostao je upamćen po specijalnom tročasovnom setu koji je izvrteo Jeff Mills, pokretač čuvene detroitske tehno škole i virtuoz na gramofonima. Veče je obeležio i set Ellen Alien, selektorke i vlasnice jedne od najvažnijih izdavačkih kuća u istoriji tehna, ali i ekskluzivni prvi zajednički nastup koji su te godine pripremile Paula Temple i Rebekah. Iste noći, s druge strane tunela, #NSNS stejdž preuzeli su klubovi Salon des Amateurs iz Dizeldorfa i beogradski 20/44.  

Ukratko, ono što je trebalo da bude nulti dan EXIT festivala 2017, spontano se pretvorilo u apsolutnu No Sleep dominaciju i pravi samostalni festival u usponu. Odmah potom, usledilo je i prvo morsko izdanje No Sleep bine na Sea Dance festivalu.

Osvajanje prestonice

Već u jesen iduće, 2018. godine, novi član EXIT porodice preselio se u srpsku prestonicu, gde je tokom 72 sata neprekidnog programa prostore kultnih andergraund klubova ispunio brojnim sadržajima i nastupima vodećih izvođača svetske elektronske muzike. U Velikom Hangaru u Luci Beograd svoje prepoznatljive muzičke stilove predstavili su Fatboy Slim, Nina Kraviz, Dax J, Cassius, Le Burridge i mnogi drugi, a orilo se iz klubova Drugstore, 20/44, halfa, Dota, kao i iz Marsh-a, Yugovinyl-a…

Narednog izdanja No Sleep festivala, održanog u novembru 2019. godine, podjednako snažan program kompresovan je u dva sadržajna dana i dve neprospavane noći. Među vrhunskim izvođačima našli su se belgijska superzvezda Amelie Lens, tech-house pionir Terry Francis i Anna Wall ispred londonskog kluba fabric, a britanski duo Bicep je prvi put nastupio u Beogradu. Nova festivalska godina donela je i produkcijsko pojačanje namenjeno nezapamćenom dvodnevnom audio-vizuelnom spektaklu u industrijskom okruženju Glavnog Hangara. #NSF je zadržao koncept dnevnih i noćnih žurki širom Beograda, pa su se na listi lokacija još jednom našli klubovi Drugstore, 20/44 i drugi.

Pored muzičkog dela programa organizovana je i No Sleep konferencija koja je uključivala panele o gorućim temama klupske scene, o kojima su govorili njeni uticajni predstavnici. Takođe, deo NSF-a su bile i radionice na kojima su se i posetioci upoznavali s kreativnim procesom stvaranja muzike, didžej opremom i softverima za produkciju.

#NSF – Najbolji novi evropski festival

Vrednujući značaj i celokupnu zamisao No Sleep muzičke platforme, autentičnog načina na koji objedinjuje vodeće pokrete elektronske muzičke scene svojim programom, organizovanje muzičkih konferencija, radionica koje uključuju posetioce, kao i provod do jutra sa velikanima bas vibracija, No Sleep je proglašen najboljim novim festivalom Evrope na svečanoj dodeli festivalskih nagrada za 2020. godinu u Holandiji. Ova čast je usledila nakon samo dva održana izdanja u formatu kakvom ga danas poznajemo.

Comeback i proslava nagrade na specijalnom izdanju u aprilu

Titulu Najboljeg novog evropskog festivala sa velikim comebackom nakon dvogodišnje pandemijske pauze, #NSF će proslaviti na specijalnom izdanju 8. i 9. aprila, i to na novoj lokaciji – u Matrez hangaru, novom prostoru na beogradskoj elektronskoj sceni, u luci u srcu grada. Ovaj prostor brutalističke arhitekture prodrmaće Nina Kraviz, Stephan Bodzin u dvosatnom nastupu uživo, DJ Bone, DVS1, Agents Of Time, zajednički nastup DJ Tennisa i Kristijan Molnar, Luna Semara, Tijana T, Layzie, Lukai. Druga centralna lokacija festivala je kultni beogradski klub Drugstore, u koji stižu Sébastien Léger, Daniella Da Silva B2B SUMIA, Human Rias, Dejan Milićević, N-Tchbl i duo Monosaccharide. Za trep žurku zaduženi Crni Cerak & Lacku, Spejs Noksi, Kene Beri, tam, Rade XO i DJ Micubiši, a subota veče je rezervisana za tematsku žurku Euphoria, po istoimenoj ultrapopularnoj seriji!

 

Tags: