Home

VESTI

No Borders Orchestra u nedelju u Dragstoru

No Comments Bitef Festival Najave Vesti

U okviru pratećeg programa 53. Bitef festivala, u nedelju 22. septembra u klubu Dragstor slušamo No Borders Orchestra, projekat dirigenta Premila Petrovića koji uključuje najbolje muzičare sa prostora bivše Jugoslavije.

No Borders Orchestra će u okviru B Matinée turneje izvesti dela petoro regionalnih kompozitora: Draška Adžića iz Beograda, Drinora Zymberija iz Prištine, Davora Branimira Vincze iz Zagreba, Darije Andovske iz Skopja i Danijela Zontara iz Sarajeva. Njihove kompozicije inspirisane Berghainom poručio je No Borders Orchestra specijalno za ovu seriju događaja koja će, nakon nastupa u Beogradu, imati poslednje izvođenje u Berghainu 24. septembra. Ulaz na koncert koji počinje u 22:30 će biti besplatan.

Stvaranje izvrsne muzike i sveobuhvatna svest o društvu dve su osnove na kojima počiva misija No Borders Orchestra. Svoje prvo izdanje „The Opening“ izdali su za prestižni Universal Music i Deutsche Grammophon. Ansambl je do sada u okviru turneje nastupao na KotorArt festivalu, Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. Nakon beogradskog nastupa, No Borders Ochestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu – Berghainu u Berlinu, a u okviru festivala Month of Contemporary Music. Turnejom B Matinée obeležava se trideset godina od pada Berlinskog zida, čime se sugeriše rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Koncert su podržali: Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, RYCO, Fond za otvoreno društvo, Američka, Švajcarska i Slovenačka ambasada u Beogradu.

Drasko Adzic (Belgrade): B. matinée*
Drinor Zymberi (Pristina): Trance*
Arvo Pärt: Fratres
Davor Branimir Vincze (Zagreb/Chicago): darkroom*
Samuel Barber: Adagio for Strings
Darija Andovska (Skopje): FairVent*
Johann Sebastian Bach: Air for Strings
Danijel Zontar (Sarajevo): Afterparty* (electronica: MKDSL)

*commissioned by NBO

 

 

 

Tags: , ,