Home

VESTI

Mikser festival proslavio jubilej!

No Comments Festivali Mikesr Festival Najave Vesti

Mikser festival proslavio desetogodišnji jubilej! Pod sloganom Cirkuliši Mikser festival je proteklog vikenda transformisao donji Dorćol u inovativni kreativni centar u kojem se okupilo više od 500 kreativaca i inovatora iz zemlje i sveta da zajedno promišljaju o održivoj i mudrijoj budućnosti Srbije.

U partnerstvu sa brojnim domaćim i stranim stručnjacima, Mikser festival i Program Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP, pokrenuli su Platformu za cirkularnu ekonomiju u Srbiji i otvorili novo poglavlje u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa ekspertima iz oblasti održivog razvoja i cirkularne ekonomije, koja je rezultirala izradom dokumenta Preporuka za izradu plana cirkularne ekonomije u Srbiji koji će biti predat Ministarstvu zaštite životne sredine radi dalje implementacije. Tokom tri dana trajanja festivala, 20 000 ljudi je posetilo sadržaje 9 programskih celina festivala.

Međunarodna konferencija “Shift” okupila je preko 100 predavača i panelista čineći okosnicu festivala. Eksperti iz Holandije, Slovenije, Norveške i Finske, preneli su domaćoj  publici i kolegama iskustva svojih zemalja koje se smatraju evropskim liderima u oblasti cirkularne ekonomije i održivog razvoja. Na otvaranju festivala, prisutnima su se obratili Sem Fabrizi, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji; Francine Pickup, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Goran Trivan, mnistar zaštite životne sredine republike Srbije, i Henk van den Dool, ambasador kraljevine Holandije u Srbiji.

Veliki broj inovativnih kompanija, startapa i aktivistilčkih inicijativa odazvalo se pozivu Miksera da svoja dostignuća izlože na Sajmu inovacija. Preko 50 programa, izložbi, predavanja, radionica, turnira, seminara, revija i koncerata koji korespondiraju sa temom festivala se odvijalo tokom 72 sata trajanja manifestacije, čineći Dorćol čvorištem održivog razvoja. Posebna pažnja bila je posvećena najmlađima za koje su pripremljeni mnogobrojni programi, pa i oni koji ih pozivaju da kreiraju gradove budućnosti. Objavljivanje i predstavljanje knjige “Ginterove basne” na festivalu autora i predavača na konferenciji “Šift”, Gintera Paulija,  kao i produkcija dečije predstave “Ala je lep ovaj svet”, govore o želji Mikser festivala da u budućnosti sve više uključuju programe za najmladje.

Mikser festival je predstavio svoje tradicionalne selekcije “Mladi balkanski dizajneri” i “Black box” koji se okupili više oko 90 dizajnera i vizuelnih umetnika iz zemlje i regiona. Saradnja za Fakultetom primenjenih umetnosti i drugim edukativnim ustanovama potvrđuje trajno opredeljenje Mikser festivala kao kreativne platforme za talente koji tek stupaju na kreativnu scenu.

Nakon povratka iz Sarajeva, ovo je prvi veliki projekat kulturne organizacije Mikser. Zahvaljujemo svim mnogobrojnim učesnicima i partnerima na pordšci i već najavljujemo sledeće, jedanaesto izdanje Mikser festivala za maj naredne godine!

 

Tags: , ,