Home

VESTI

Honey Dijon: Suverena house vladarka

No Comments EXIT Festivali Vesti

Naširoko obožavana, Honey Dijon je američka DJ-ica srednje generacije, koja pleni harizmom za i van DJ pulta. U njenim setovima (na najvećim svetskim festivalima i eminentnim klupskim žurkama) vlada haus zvuk, uz blend diska, tehna, fanka, soula i r’n’b-ja. Svoju genijalnost i posvećenost preslikava na sve aspekte života i rada – ona je i modna ikona i LGBT+ aktivistkinja. 

Rođena kao Honey Redmond, odrasla je ’70-ih u Čikagu, gradu koji će kasnije biti prestonica haus žanra. Subkultura i muzički milje ovog grada ostaviće dubok uticaj na Honey, kao i njena porodica. Svoje prve muzičke korake napravila je za gramofonom svojih roditelja, upijajući zvuke sa soul i r’n’b ploča. Kratka ljubavna priča: čula je muziku i zaljubila se.

Pet decenija kasnije ona je jedna od najvećih ženskih DJ-eva na svetu, sa tri albuma i desetinama singlova i EP-jeva. Žaštitni znak joj je upravo to što je žanrovski kameleon, vešto se kreće kroz najrazličitije žanrove, zadržavajući prepoznatljiv haus zvuk.

Mentor, a sada i dugogodišnji prijatelj joj je niko drugi do veliki Derrick Carter. Nakon preseljenja u Njujork, upoznala se sa muzičkim gigantom Dannyem Tenagliajem, koji joj je takođe bio veliki izvor inspiracije. Ova spojnica Čikaga i Njujorka je očigledna i u njenim trakama i setovima. Takođe, Honey određen deo godine provodi i u Berlinu, a ovaj grad i njegova muzika su takođe ostavili neizbrisiv trag na njen umetnički izraz. 

U tom kontekstu, jednom prilikom je izjavila: „Mnogim ljudima sam asocijacija na swingy Čikago i klasični house i disco, ali takođe mogu i da iznesem jak ritmičan techno“. Muziku je objavljivala pod izdavačkim kućama kao što su Stereo Cool i Classic Music Company.

Love Is A State Of Mind“ njen je sveži singl, objavljen pre samo pola meseca, a u okviru predstojećeg albuma „Black Girl Magic“. 

Dugo je vrtela muziku na modnim revijama i umetničkim izložbama. Pasija koju gaji prema modi, ali i aktivizam u domenu LGBT+ prava, odveli su je do toga da potpiše ugovor sa velikom modnom kućom Calvin Klein. Naime, prošle godine bila je jedno od zaštitnih lica ove modne kuće za njihovu LGBTQIA+ kampanju.

Kako je trens osoba, glasno se zalaže za prava LGBT+ zajednice, što kroz otvorene stavove u svojim intervjuima, što kroz muziku. Tako je sa numerom „Downtown“, koju je izbacila prošle godine, a koja slavi kvir i trens kulturu.

Zbog svega ovoga ne propustite njen nastup na Petrovaradinskoj tvrđavi ovog leta, na, zna se, Exitovoj mts Dance Areni.

 

Tags: