Home

VESTI

Festival u čast Dunava 1. jula u Silosima

No Comments Festival Vesti

Zabava, edukacija o značaju Dunava i očuvanju životne sredine odlike su Festivala koji u subotu 1. jula organizuje modni brend sa svrhom, Friends of the Danube, u sklopu projekta Danube confluence, uz podršku Baden Wurttenberg fondacije i Doma kulture Silosi Beograd.

Povodom Međunarodnog dana Dunava koji se obeležava u 14 evropskih podunavskih zemalja, u okviru festivala biće održana panel diskusija pod nazivom “Evropska strategija za Dunavski region i njen značaj za biznis, mlade i očuvanje životne sredine” u Medonosnom vrtu u Silosima, sa početkom u 15 časova, “Na predstojećem panelu želimo da istražimo modele saradnje između državnog, poslovnog i civilnog sektora i načine na koje bismo osnažili mlade ljude da se uključe u aktivnosti vezane za Dunav”, kaže Srđan Stanković osnivač modnog brenda sa svrhom Friends of the Danube i organizator festivala.

Na panelu učestvuju:

  • Dejan Vladić, ekonomski ataše Ambasade Republike Slovenije u Srbiji,
  • Dragan Lupšić, direktor korporativnih poslova kompanije Heineken Srbija,
  • Ivan Petrović, direktor EXIT Fondacije,
  • Uroš Ćirković, predstavnik Biološko istraživačkog društva “Josif Pančić”.

Posetioci ovog festivala u Silosima, za koji je ulaz slobodan, moći će u subotu 1. jula da uživaju i u muzičkom programu, kulinarskim specijalitetima, ali i da učestvuju u interaktivnim radionicama organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine.

Headleaneri muzičkog dela festivala:

  • 16.30-18.30 h Šćepine vragolije,
  • 18.30-19.30 h Naked,
  • 19.30-21.00 h Ida Prester & Lolobrigida.

Danube village: Na prostoru Silosa biće postavljeni vigvami, a u svakom od šatora biće jedna od organizacija koje se bave životnom sredinom, poput Biološkog istraživačkog društva Josif Pančić, organizacije “Zeleni Kit”, Wild Serbia i drugi, koje će za posetioce organizovati interaktivne radionice. Ribarska “Zaječarska čarda”: Na ovom mestu u Silosima posetioci festivala moći će da uživaju u dunavskim specijalitetima i ribljim kotlićima. Radionica reciklaže – Recan fondacija omogućiće reciklažu limenki “na licu mesta”, a posetioce očekuje i nagradna igra. Ovaj jedinstveni festival kojim se obeležava Međunarodni dan Dunava, podržali su Zaječarsko pivo i Turistička organizacija Srbije koja će posetiocima prirediti i svojevrsnu izložbu fotografija Dunava.

Festival posvećen Dunavu traje od 16 do 21 h, a ulaz je – slobodan.

Friends of the Danube Dunav kao modna inspiracija

Supernatural festival je pokrenut još 2007. godine i postao je obrazovno-zabavna platforma. Od tada do danas ostvareni su brojni projekti – od preobražavanja 12 hektara deponije šuta na Adi Huji u park, do serije kampova za mlade na Dunavu. Supernatural je pokrenuo i modni brend sa svrhom, posvećen Dunavu – Friends of the Danube, kao i predstojeći festival. Kupovinom torbi, majica i drugih modnih odevnih predmeta sa motivima Dunava preko sajta www.friendsofthedanube.com pomažete održavanje brojnih edukativnih kampova, ekoloških radionica i inicijativa posvećenih očuvanju biodiverziteta Dunava i postajete aktivni član “Friends of the Danube” zajednice Srbije.

Ida Prester & Lolobrigida

Ida Prester jedinstvena je pojava u muzičkom svetu, ali i puno šire od toga. Njena specifična estetika, britki tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa balkanske indie pop ikone. Svojom beskrajnom pozitivnom energijom zarazila nas je kada se pojavila Lollobrigida i prodrmala muzičku scenu regiona. Suludi kostimi, originalni tekstovi i punk stav osvojili su festivalske pozornice i radijske stanice. Na Idinim koncertima publika peva u glas stare Lollobrigida hitove, kao i nove pesme s njenog solo albuma.Ida Prester i Lollobrigida su dobitnici prestižne MTV awards 2009, a poslednjih 17 godina bend žari i pali po feštama, klubovima i festivalima celog regiona.

Naked band

Sastav Naked je osnovan u Beogradu, 2006. godine. Odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, prijemčivim, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, te kompaktnom, uigranom svirkom. Albume grupe krase i divne saradnje sa umetnicima poput multiinstrumentaliste Amira Gvircmana i pevačice Tal Tulu Ben Ari iz Izraela.

Šćepine vragolije

“Ako ne vrti pedale, onda vrti muziku! Šćepine Vragolije bez kompromisa pravi odlično zezanje beskrajnom kolekcijom vragolastih traka. Još kao mala lama mislio je da nikada neće moći da svira nešto, međutim, već 10 godina unazad svira bass, radi produkciju, pušta muziku i suosnivač je izdavačke kuće Glitch Records. Šćepine Vragolije – radost svakog domaćinstva”.

Vidimo se 1. jula kod Silosa!

 

Tags: , , , ,