Home

VESTI

Exitovi festivali ponovo među najboljima u Evropi!

No Comments EXIT Festivali Vesti

Na zvaničnom izboru za najbolje festivale u Evropi (European Festival Awards) EXIT, Sea Dance, Festival 84 i Echowaves, izabrani su među finaliste, svaki u svojoj kategoriji!

Aktuelnog nosioca titule za Najbolji evropski festival, EXIT, žiri sastavljen od stručnjaka iz muzičke industrije svrstao je među festivale koji nose snažnu društvenu poruku, te se, drugu godinu zaredom novosadski festival našao u finalu za specijalnu nagradu „Take a Stand“ za društveni aktivizam. Iako EXIT po propozicijama takmičenja, kao prošlogodišnji pobednik, nije imao mogućnost da učestvuje u trci za glavnu nagradu, u najužem izboru za „festivalske Oskare“, u vrlo žestokoj konkurenciji, našlo se morsko izdanje Exita,  Sea Dance festival, koji već petu godinu zaredom ulazi u finale za titulu najboljeg festivala do 40.000 posetilaca, priznanje koje je već osvojio 2014. godine!

I najmlađi u Exitovoj porodici, Festival 84 zahvaljujući glasovima publike i žirija, svrstan je među deset najboljih novih festivala u Evropi, a u istoj konkurenciji našao se i gruzijski Echowaves, koji je podržan od strane Exita. Duboku posvećenost i rad EXIT tima potvrđuje i nominacija jednog od osnivača festivala i njegovog programskog direktora, Ivana Milivojeva, u specijalnoj kategoriji za izuzetan doprinos muzičkoj industriji (The Award for Excellence and Passion)! U tradicionalnoj kategoriji „Najboljih novih izvođača“ našli su se i zvezde Exita 2019 i jedan od najupečatljivijih novih rokenrol bendova današnjice, Greta Van Fleet, koji su nedavno osvojili čak četiri Grammy nominacije, a društvo među nominovanima im prave novi pank majstori Idles koji su na prošlom izdanju festivala osvojili publiku Fusion bine!

Zajedno sa stručnim žirijem, koji čine istaknuti profesionalci iz festivalske industrije, pobednike bira publika iz cele Evrope, a ceremonija proglašenja biće održana na otvaranju festivala Eurosonic Noorderslag u Groningenu u Holandiji 16. januara 2019. godine. Kompletna lista finalista dostupna je na zvaničnom sajtu Evropskih festivalskih nagrada. Osim 2017. godine, EXIT je nagradu Najboljeg evropskog festivala osvojio i 2013. godine. Uz pomenutu titulu Sea Dance festivala, Exitovi festivali imaju već tri „festivalska Oskara“, a po svemu sudeći u narednim godinama biće ih još!

EXIT festival biće održan od 4. do 7. jula 2019. na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a već su potvrđeni i prvi izvođači, među kojima su The Cure, Greta Van Fleet, Dimitri Vegas&Like Mike, Phil Anselmo&The Illegals, Sofi Tukker, Tarja, The Selecter, kao i gitarski heroji, Arcturus, Entombed A.D, Peter and the Test Tube Babes i Total Chaos.

 

Tags: