Home

VESTI

23. izdanje Amsterdam Dance Event-a završeno je pobijanjem svih dosadašnjih rekorda

No Comments Amsterdam Dance Event Festival Izveštaji Vesti

23.  izdanje Amsterdam Dance Event-a (u nastavku teksta AED ) završeno je u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima.

Po prvi put je ADE ugostio više od 400,000 posetilaca iz preko 100 različitih zemalja sveta, u svom obimnom dnevnom i noćnom programu u kome izdvajamo preko 1000 različitih dešavanja i vodeće umetnike i govornike iz celoga sveta.

Od 17. do 21. oktobra održano je vise od 450 noćnih i preko 600 dnevnih događaja na više od 200 lokacija, sa preko 2500 izvođaca i oko 600 onih koji su govorili na različitim radionicama i master class-ovima o mnogobrojnim temama. Konferencija i dnevni festivalski program posvedočili su povecanom broju posetilaca što je dovelo do povećanja dnevnih aktivnosti na preko 600 dešavanja.

Glavni menadžer ADE-a, Richard Zijlma, zaključio je da je ovo bilo ‘fantastično izdanje’.Takođe.bilo je ovo poslednje izdanje sa njim na ovoj funkciji koju će od sledeće godine obavljati Mariana Sanchotene.

Glavni fokus bio je na obeležavanju tridesetogodišnjice holandske dens scene. U sklopu obeležavanja prikazan je i dokumentarni film iz tri dela VPRO kao i promocija priručnika o glavnim epizodama serije.

Južna Koreaja je bila ovogodišnja zemlja u fokusu, stoga je i mnogo paznje posveceno rapidnom razvoju južnokorejske muzičke scene. Nekoliko konferencija i festivalskih dešavanja je upravo ilustrovalo to da Južna Koreja, u muzičkom i kulturnom smislu, ima mnogo toga da ponudi ostatku sveta. Druge zemlje na koje je takođe trebalo obratiti pažnju bile su Australija, Belgija, Brazil, Kina, Kolumbija i Meksiko koje su se istakle pogotovo u domenu network saradnje i takođe sa rastućim brojem izvođača u dnevnom i noćnom programu

Rastuća kulturna destinacija

ADE je izrastao u petodnevni subkulturni događaj koji u koncertnim halama i klubovima ugošćava više od 2500 izvođača.  ADE je bez sumnje najveća konferencija posvećena elektronskoj muzici na svetu. Ovogodišnji ADE je bio domaćin mnoštvu dešavanja; nebrojano mnogo panel-diskusija na glavnim konferencijama, do pop-up performans-a, pa preko audio vizuelnih instalacija do prikazivanja filmova i dobrotvornih akcija. Jedna od mnogobrojnih zvučnih imena koji su govorili na ovogodisnjoj konferenciji bili su Albert van Abbe, Bonobo, Bruce Carbone, David Guetta, Headhunterz, Imogen Heap, Jayda G, Jean Michel Jarre, Jillionaire, Kerry Trainor, Lena Willikens, Nile Rodgers, Orbital, Paula Temple, Ralph Echemendia a.k.a. The Ethical Hacker, Yann Pissenem, Xosar, Zoe Margolis i mnogi drugi.

Holandski novinar muzičar i organizator Gert van Veen primio je ovogodišnju nagradu ADE za životno delo zahvaljujući svom ogromnom doprinosu od krucijalnog značaja za razvoj muzičke scene Amsterdama i ADE. On je tek druga osoba kojoj je dodeljenja ova titula.

 

Tags: