Home

VESTI

Francusko – belgijski stripovi

No Comments Strip

Francusko – belgijski stripoviIzložba „Pogled na francusko – belgijski strip: Beli put u Francuskom kulturnom centru“ otvorena je 12. aprila u tom kulturnom centru.

Otvarajući izložbu direktorka Francuskog kulturnog centra Paskal Delpeš podsetila je da izuzetno bogatu produkciju stripova u Francuskoj i Belgiji redovno prati izdavačka kuća "Beli put" u okviru edicija "Integrali" i "88".

"Objavljivanjem najznačajnijih grafičkih novela francusko-belgijske škole stripa "Beli put" doprinosi unapređenju saradnje na polju izdavaštva između naše dve zemlje", naglasila je Paskal Delpeš. 

 

Izložba obuhvata 27 odabranih tabli iz strip albuma koje je za proteklih pet godina objavio "Beli put" a delo su francusko-belgijskih autora. To su serijali o "Torgalu", "Kasti metabarona", "Sambrovima" a njihovi autori Žibra, Izler, Gvamido, Himenez, Rozinski i Hodorovski smatraju smatraju svetskim klasicima devete umetnosti.

Glavni urednik "Belog puta" Milan Vuletić konstatovao je da su se na delima najvećih majstora stripa poput ovih koji su sada izloženi u Francusko kulturnom centru odgajale posleratne generacije u Srbiji i celoj bivšoj Jugoslaviji. 

Francusko – belgijski stripovi

Francusko – belgijski stripovi

 

 
On je naveo da je u okviru edicije "Integrali" objavljeno sedam strip albuma koje karakterišu interesantni scenariji, oplemenjeni upečatljivim crtežima najvećih evropskih majstora a najnoviji biser su dela Žan Pjera Žibrea "Odgoda" i "Potkazivač".

Biblioteka " 88" započeta je objavljivanjem svih osam epizoda klasika "Kasta metabarona" (Hodorovskog i Himeneza) a nastavlja se dvema knjigama popularnog serijala "Torgal" (Rosinskog i Van Hama) koji će biti objavljen u celosti.

Izložba će biti otvorena do 1. maja.

 

 

 

 

Izvor:

B92.net Kultura