Home

VESTI

10 godina System Comicsa

No Comments Strip

10 godina System Comicsa, O3ONE, 2011Danas je otvorena izložba pod nazivom "Sistematizacija" u beogradskoj galeriji O3one (Andrićev venac 12) povodom desetogodišnjice System Comicsa i traje do 9-og jula.

 

Kad su svojoj izdavačkoj kući davali ime System Comics, trojac Moro, Rusalić i Marković nije ni slutio da će deset godina kasnije ovo ime zaista dobiti svoj pravi smisao.

 

System Comics se sa velikim entuzijazmom prihvatio zadatka da pred svoje čitaoce iznosi najvrednije stvari koje su nastajale u srpskoj produkciji, i pre postojanja ove izdavačke kuće.  

 

 

 Aleksa Gajić, Sistematizacija, O3one, 2011

Aleksa Gajić

 

 

Zbog toga, a i zbog oskudne ponude domaćih autora od strane ostalih izdavačkih kuća, System Comics se pokazao kao hroničar i svedok strip dešavanja u Srbiji s početka XXI veka, i to ne samo kao izdavač već i kao stalni član beogradskog Salona stripa, organizator brojnih promocija, izložbi i strip druženja u Srbiji i regionu.

 

U saradnji sa brojnim domaćim autorima među kojima su najpoznatiji Aleksa Gajić, Zoran Janjetov, Rajko Milošević Gera, Željko Pahek, Darko Perović, Pavle Zelić, Dragan Paunović, Marko Stojanović, Bojan Redžić, Bojan Kovačević, Tihomir Čelanović, Vladimir Aleksić, Milorad Vicanović Maza, Srđan Nikolić Peka, Radomir Izgarević i mnogi drugi, svetlost dana ugledala su mnoga fenomenalna strip ostvarenja – „Technotise“, „Mrak“, „Aaron“, „Astroiđani“, „Vekovnici“, „Družina Dardaneli“, „Duboko i hladno“, „Ubice kao ti i ja“, „Bernard Panasonik“ itd.