Home

VESTI

Vodimo Vas na Matmos duo event

No Comments Najave

Dis-Patch specijal: Matmos

Matmos je elektronski eksprimentalni duo nastao u umetničkom miljeu San Franciska, a koji je trenutno nastanjen u sličnom okruženju na istočnoj obali – u Baltimoru.

 

Svoje radove već duži niz godina objavljuju na etiketi Matador, za koju su izdavali Yo La Tengo ili Jon Spencer, a ovog meseca za njih novi album objavljuju i Sonic Youth!

 

Članovi ovog dua su Martin Schmidt i Drew Daniel, a vrlo često im se na živim nastupima ili albumima pridružuju gostujući umetnici i izvođači, prvenstveno jedan od prvih kalifornijskih elektro/pop/noise muzičara devedestih J Lesser, što će biti slučaj i na njihovom prvom beogradskom koncertu.

 

Clubbing.rs Vas u saradnji sa organizatorima vodi na ovaj event. Delimo 2×2 ulaznice zainteresovanim clubberima. A oni trebaju poslati email na nagrade at clubbing dot rs koji sadrži ime, prezime i broj mobilnog telefona. Subject:"Dis-Patch specijal: Matmos"

 

Dis-Patch specijal: Matmos

 

Od 1995. godine izdali su šest imspresivnih albuma. Veći deo njihovih izdanja može biti označen kao pop verzija musique concrète žanra, sa vrlo izraženim konceptima i idejama koje prate svaki album. Tako su "A Chance To Cut Is A Chance To Cure" snimili isključivo uz pomoć medicinskih pomagala i instrumenata, koristeći ove objekte kao jedine "instrumente".

 

Sličan slučaj je i sa mini-albumom "Rat Relocation Program" čije ime dovoljno govori o izvoru zvuka, dok je na "The Rose Has Teeth In the Mouth of A Beast" iz 2006. godine svaka pesma bila posvećena njihovim književnim, muzičkim i drugim uzorima: od Ludwiga Wittgensteina ili Valeri Solanas, do Patricie Highsmith i Joea Meeka. Ipak, ne treba pomisliti da su u pitanju suvi, konceptualni i eksperimentalni albumi – Matmos su upravo majstori premošćavanja ovakvih muzičkih pristupa, često završavajući u totalnoj plesnoj ekstazi, a Drew Daniel taj efekat postiže i kroz svoj solo projekat The Soft Pink Truth, koji je pre par godina izbacio nekoliko značajnih klupskih himni.  

Veoma važna informacija, koja istovremeno nesumnjivo potvrđuje njihovu umetničku i muzičko-tehničku utemeljenost i superiornost, ali i činjenicu da su jedan od ultimativnih koncertnih elektronskih bendova, je da su Matmos radili sa popularnom islandskom pevačicom Björk kao producenti na njenim albumima "Vespertine" (2001) i "Medúlla" (2004), kao i u okviru njenih turneja Vespertine i Greatest Hits, kada su na svim koncertima zauzimali centralno mesto na bini, ali i u zvučnoj slici.  

Nepotrebno je reći da su i samostalno na svojim turnejama obišli čitavu planeti, nekoliko puta, uz više vodećih nastupa na festivalima Sonar, ATP pa i drugim velikim događajima rock orijentacije.

Martin Schmidt takođe je radio kao profesor na Umetničkom institutu u San Francisku, a Drew Daniel je uspešno odbranio svoju disertaciju na temu književnog motiva melanholije – na Berkliju. Danas je asistent na odeljenju za engleski jezik Džon Hopkins Univerziteta. Takođe piše za online muzički magazin Pitchfork Media. Nije ni čudo da se jedan od njihovih live albuma zove "Work, Work, Work", a objavljen je kao bespltani download na njihovom sajtu.

Dis-patch je ponosan što ima priliku da predstavi koncert jednog od vodećih projekata koji prevazilazi granice bilo koga žanra, a nesumnjivo je već obezbedio svoje mesto u "hall of fame" savremene i elektronske muzike, ukoliko isti ikada bude uspostavljen. Kako bi efekat bio još intenzivniji, 2. juna u Rexu organizatori će obezbediti dodatno, kvadrofonijsko ozvučenje, a Matmos upravo u Beogradu završavaju evropski deo turneje, i odlaze u Japan.  
 

www.brainwashed.com/matmos
www.myspace.com/matmos1

 

 

 

DIS-PATCH SPECIJAL

Utorak, 02. jun / Kulturni centar Rex / 20 h

MATMOS (Matador / SAD)
Gost: J Lesser (SAD)

Pretprodaja ulaznica u knjižari "Beopolis" (ulaz u Dom omladine iz Makedonske) i KC Rex od 20. maja
Cena u pretprodaji: 800 RSD