Home

VESTI

ViceVerse – Zajednička turneja festivala Dis-patch i Communikey (Kolorado)

No Comments Najave

Vice Verse 2010. već obećava da će biti veoma posebna godina za kolektive festivala Dis-patch i Communikey, dve organizacije posvećene „cutting-edge“ muzici i (elektronskoj) i umetnosti.

 

Obe su započele višemesečnu saradnju na projektu koji će uključiti više od 15 autora koji sarađuju sa ovim festivalima i povesti ih u više od 20 gradova širom Sjedinjenih Država (u aprilu, maju i junu) i Evrope (u oktobru i novembru).

Nakon više od 30 realizovanih programa u Beogradu i Srbiji tokom 2009. godine, Dis-patch će u narednom preriodu biti najaktivniji upravo kroz različita gostovanja na američkim i evropskim manifestacijama.

 

Koncept ove specifične turneje proistekao je iz okvira festivalske mreže ICAS –- International Cities of Advanced Sound – organizacije koja okuplja više od 30 srodnih manifestacija širom planete. Iako su ova dva festivala na prvi pogled različita – udaljena hiljadama kilometara i praćena različitim kulturnim kontekstima – saradnja je krajnje logična i spontana.

 

CMKY je jedan od najmlađih, ali i onih događaja koji se najbrže razvijaju na savremenoj američkoj umetničkoj sceni. Dis-patch, sa druge strane, ima decenijsko iskustvo u prezentovanju aktuelnih programa u Srbiji i širom Evrope.

 

 

  15. april – 15. jun 2010, Severna Amerika
 15. april – 15. jun 2010, Severna Amerika

 

Oba festivala imaju važne uloge na mapama lokalnog kulturnog života, dok istovremeno uspevaju da održe značajno međunarodno prisustvo, podržavajući domaće umetnike i njihove veze sa pionirima i kolegama iz celog sveta. Upravo to je duh koji prožima svaki aspekt ovog jedinstvenog poduhvata. Dve organizacije su otpočele saradnju u februaru, i to na međunarodnom predstavljanju Kids-patch programa u Njujorku, projekta koji će na međunarodnom planu nastaviti zajednički da razvijaju i ubuduće.

ViceVerse kao projekat sam po sebi nudi zaista jedinstven koncept. U pitanju je prva saradnja bilo koja dva festivala na ovako visokom nivou. Većina učesnika biće aktivna u nekoliko performansa, dok će sasvim novi muzički projekti i koncepti radionica biti zajednički razvijani tokom putovanja. Uz lokalne gostujuće muzičare u svakom gradu, koji su svi prethodno radili sa jednim od festivala, rezultat će biti vrlo raznovrstan program koji će svaki showcase učiniti jedinstvenim događajem.

Pored koncerata i audio/vizuelnih performansa koje će tokom turneje priređivati D Numbers (Santa Fe), Wo0, Piece of Shh…, DJ Moodswinger (Beograd), video i scenografskih manipulacija Izvanrednog Boba (Beograd) i off- događaja i DJ setova, program takođe predstavlja i Kids-patch  kreativne radionice za decu (www.kids-patch.com), ko-prezentacije sa berlinskom organizacijom Pictoplasma, Hands ON! serijal a/v radionica i zvanične Ableton Live prezentacije. Na kraju, tu je i zajednička izložba printova art direktora oba festivala – Nebojše Cvetkovića i Marshalla Demeranvillea III.

Putovanje će početi na 3. izdanju Communikey festivala u gradu Bolder u Koloradu, od 15. do 18. aprila, a odmah nakon festivala autobus će se zaputiti ka zapadnoj obali preko Montane: Portland, Sijetl, Olimpija, San Francisko, Los Anđeles, Santa Kruz, San Dijego, pustinja Mohave… Nakon jednonedeljnog zadržavanja u Santa Feu, do istočne obale će stići preko Ostina, Sent Luisa, Baltimora, Filadelfije, Vašingtona i Njujorka, sa završetkom na Mutek festivalu u Montrealu, uz poslednji nastup u Čikagu pre povratka u Kolorado.

 

 

  15.  april – 15. jun 2010, Severna Amerika
 15. april – 15. jun 2010, Severna Amerika
 
 

Severnoamerički deo turneje trajaće 80 dana, uključiće preko 30 autora, 20 institucionalnih partnera širom SAD i predstaviće preko 30 programa u skoro 20 gradova. Turneji će se priključiti i neki od vodećih američkih muzičara: Pigeon Funk, White Rainbow, Sutekh, Lissom, David Last, Joshua Kit Clayton, Smirk, alala.one i drugi! Druga faza projekta je planirana za jesen – u pitanju je istovetno putovanje po Evropi koje će slično započeti, odmah nakon završetka Dis-patch festivala u Beogradu 17.10. Ovaj deo projekta trebalo bi da predstavi programe u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj.

Zasebni sajt posvećen turneji biće aktivan od 1. aprila na adresi www.viceverse.org. Sadržaće opširnu blog sekciju, informacije o svim učesnicima i datumima, kao i fotografsku, video i tekstualnu dokumentaciju koja će biti svakodnevno objavljivana. Glavni medijski partner projekta je Resident Advisor, vodeći svetski onlajn medij posvećen klupskoj kulturi i elektronskoj muzici. Turneju takođe podržava Trust for Mutual Understanding, i sponzoriše Ableton.

Poslednji dogadjaj koji će Dis-patch kolektiv realizovati u Beogradu je nova Yarsdtyle žurka u KC Grad, u petak 9. aprila u 22 h. To će biti svojvrsni "ispraćaj" na uzbudljivo amerčiko putovanje, uz učešće DJ Muffeater-a iz Zagreba i Yardstyle rezident DJeva: Moodswinger, Piece of Shh… i Conquering Jungle Lion.