Home

VESTI

Sonny Vincent treći put u Beogradu

No Comments Najave

Sonny Vincent stižeSonny Vincent, jedan od retkih preživelih a još uvek aktivnih rodonačelnika njujorške punk-rock scene u okviru evropske turneje i sa novom super-grupom stiže u beogradski Living Room u subotu, 27. marta.

Smatran jednim od pionira punk scene u Njujorku sredinom 70-ih, Vincent je sa sastavom Testors (koji su zvuk zasnivali na buci dve gitare i bubnja, bez basa) nastupao u cuvenim klubovima Max's Kansas City i CBGB.

Bend je konačno 1980. izdao prvi singl “Time is Mine/Together”, ali je zbog niza incidenata Vincent završio u mentalnoj bolnici na "posmatranju i lecenju".

 

Između ostalog, muzičar se tokom nekog gostovanja na radiju potukao sa Lennyjem Kayom, gitaristom Patti Smith Group, a onda je tokom jednog koncerta na bini upalio vatru koja je izmakla kontroli i aktivirala protivpožarni sistem u dvorani koji je poprskao bend, publiku i opremu.

Vincent se 1981. godine odselio u Mineapolis gde je osnovao bend Sonny Vincent And The Extreme, ali je i tu hapšen zbog neposedovanja vozacke dozvole i neoprezne vožnje, posedovanja droge, napada na policiju i opiranja hapšenju. Završio je osam meseci u zatvoru.

 
 
 Poznat i zbog incidentnog ponašanja: Sonny Vincent
Poznat i zbog incidentnog ponašanja: Sonny Vincent

 

Snimio je danas raritetni umetnički film Mannequin World koji je ocenjen kao bizaran, a posle izbacivanja sa Univerziteta za umetnost i dizajn u Mineapolisu zbog performansa, počeo je dugogodišnju karijeru baveći se umetničkim instalacijama koje uključuju film, svetlo i pokret.

Sa Bobom Stinsonom iz kultnog američkog sastava The Replacements 1986. je osnovao je kratkotrajni bend Model Prisoner. Pošto im je uskraćen ulazak u Kanadu, članovi benda se opijaju “poslednji put” i odlučuju na zajednički odlazak na lečenje od alkoholizma. Vincent i Stinson se na terapiji ponašaju nemarno, pa trojica ostalih članova napuštaju lecenje i bend, a njih dvojica se vraćaju alkoholu.

Tokom karijere Vincent je bio najproduktivniji sa bendom Shotgun Rationale sa kojim je objavio albume “Who Do They Think They Are?” (’90.), “Beyond Rebellion” (’92.) i “Roller Coaster” (’93.). Na poslednjem albumu u nizu gostovali su i nekadašnji čćlanovi Velvet Undergrounda: Maureen Tucker i Sterling Morrison, kao i gitarista Stoogesa Scott Asheton.

Shotgun Rationale završavaju karijeru albumom “Cocked” (’96.), a Vincent sastavlja punk supergrupu, sa pomenutim Stooges bubnjarem Scottom Ashetonom, Captainom Sensibleom iz The Damned i Cheetah Chromeom iz Dead Boys, koja 1997. izdaje album “Pure Filth”.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=vxXZAFJIdkc|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 Sonny Vincent – She blew it

 

 

Snimio je i samostalne albume “Hell's Kitchen” (2001), “The Good, the Bad, the Ugly” (2003) i “Soul Mates” (2004). Na sva tri albuma pojavljuje se citava plejada poznatih rok muzicara, kako onih koji su karijeru zapoceli kao i on, sredinom 70-tih, tako i znatno mladih. Pored drugih, ucešce na njegovim albumima uzeli su i: Scott Asheton (The Stooges), Captain Sensible (The Damned), Scott Morgan (Sonic Rendezvous Band), Wayne Kramer (MC5), Brian James (The Damned), Richard Lloyd (Television), Ivan Julian and Bob Quine (Richard Hell & The Voidoids), Javier Escovedo (The Zeros), Walter Lure (The Heartbreakers), Cliff Roman (The Weirdos), Bob Andrews (Generation X), Greg Ginn (Black Flag), Thurston Moore (Sonic Youth), Pat Todd (The Lazy Cowgirls).

Ovih dana pojavio se album neobjavljenih snimaka Model Prisoners “Cow Milking Music” iz vremena dok se družio sa pokojnim gitaristom The Replacements – Bobom Stinsonom.

Sonny Vincent je prethodna dva puta u Beogradu svirao 2003. i 2007. godine. Za novi koncert pretprodaja karata bice na šanku Living Room-a SKC-a (Kralja Milana 48) i u pabu “Brod” (29. novembra 36) po ceni od 1000 din. Na dan koncerta cena karte bice 1200 din.

 

 

 

 

 

Izvor:

B92