Home

VESTI

Četvrti rođendan Kc GRADa

No Comments Najave

Četvrti rođendan Kc GRADaPre tačno četiri godine, po prvi put u Srbiji u jednoj staroj industrijskoj zgradi je otvoren kulturni centar.

Evropski centar za kulturu i debatu – „KC Grad“ nastao je kao zajednički projekat Kulturnog Fronta iz Beograda i Felix Meritis centra iz Amsterdama (sledeće nedelje slavi 225 godina), a projekat u prvom periodu bio podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Holandije kroz program MATRA kao jedna od najvećih strateških investicija u kulturi u Srbiji.

 

Još jedna pojedinost jeste kraj grada u kome je započeta cela priča. KC Grad je svoje mesto pronašao u do tada decenijama zaboravljenom delu Beograda – Savamaloj.

 

Preko 2100 programa, ogroman broj umetnika, muzičara, pisaca, DJ-eva, dizajnera, zanatlija, aktivista, i preko 300.000 posetilaca u prve četiri godine, doneli su život i pokazali kako kultura može pokretati ekonomiju i druge oblasti. Tako je na ovom talasu u poslednje vreme u zoni Savamale započet niz aktivnosti koje nisu direktno iz sveta umetnosti i kulture.  KC Grad je u ove prve četiri godine ostvario saradnju sa velikim brojem institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva, a trenutno je i kao partner u tri višegodišnja projekta podržana od strane Evropske komisije.

 

Četvrti rođendan Kc GRADa
Četvrti rođendan Kc GRADa

 

 

KC Grad će ulazak u petu godinu postojanja obeležiti programima u nedelji pred nama. Iz svakodnevnog programa možemo da izdvojimo rođendansku Modu za poneti na kojoj će učestvovati preko 70 domaćih dizajnera, a koja će se održati tokom ovog prvog pravog prolećnog vikenda (12-14. aprila, od 17 do 22h).

U ponedeljak 15.aprila od 19.30 je otvaranje izložbe analognih fotografija „Duh post-avangardnog omladizma!“ uz rođendanski „Delikatesni ponedeljak“. U sredu svoj specijalni nastup ima „Kralj Čačka“, a u subotu 20. aprila nas po prvi put na jednom ovakvom mestu očekuje prava klupska poslastica – Silent disco veče sa tri različite vrste muzike.


 

Četvrti rođendan Kc GRADa
Četvrti rođendan Kc GRADa

 

 

Četvrti rođendan Kc GRADa
12 – 21. april
Kulturni centar GRAD, Braće Krsmanović 4
www.gradbeograd.eu