Home

VESTI

Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju radni sto “ISKRA” by Antipod

No Comments Lifestyle

Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju radni sto "ISKRA" by AntipodU susret otvaranju Designers Lab-a dizajn inkubatora NOVA ISKRA u maju mesecu, već je predstavljena  prva realizovana saradnja između domaćeg dizajn studija i srpskog proizvođača iz sektora drvne industrije.

Nova Iskra i kompanija Simpo Šik predstavljaju Radni sto ISKRA by studio Antipod!

 

Nakon prvog javnog predstavljanja početkom februara i raspisa konkursa za članstvo u Designers Lab segmentu Nove Iskre, pripreme za otvaranje i opremanje radnog prostora ove nove platforme za industrijski dizajn (locirane u ulici Gavrila Principa 43) ulaze u završnu fazu. Dok se privode kraju drugi krug selekcije članova DL, kao i procesi okupljanja profesionalaca u segmentu Creative Hub i relevantnih kompanija i profesionalnih partnera u segmentu Industry Hub, tim Nove Iskre nije gubio vreme već se posvetio realizaciji prvog pilot-projekat saradnje ova dva sektora, čak i pre samog useljenja u prostor!

 

 

 Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" by Antipod

Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" by Antipod

  

U pitanju je jedinstvena saradnja srpskog dizajn studija i srpskog lidera u proizvodnji drvenih ploča i ploča vlaknatica koja se realizuje kroz inicijativu Nove Iskre, koja je u kompaniji Simpo Šik naišla na interesovanje, razumevanje i podršku nastojanjima da se putem primene inovativnih i kreativnih dizajn rešenja pokaže potencijal domaćih proizvođača, kao i značaj dizajna u konktestu konkurentnosti njihovih sadašnjih, ali i budućih proizvoda.

Proizvod o kome govorimo upravo je namenjen radnom prostoru Nova Iskra, i čini njegov osnovni i ključni element – predstavljamo vam Radni sto ISKRA beogradskog studija Antipod!

ISKRA je konstitutivni element ambijentalne celine Designers Lab-a, otvorenog prostora na površini od 260 m2 koji će koristiti 18 članova koji su izabrani putem konkursa. U pitanju je fleksibilni, modularni dizajn, koji korisnicima omogućava lako kombinovanje različitih formacija radnih površina u skladu sa različitim potrebama koje se mogu menjati čak i iz dana u dan – individualni rad, grupni rad, sastanak sa klijentom, gostujuća radionica, otvoreni dan, konsultacije i slično. Zadatak je bio da forma i koncepcija stola odgovore na specifičan coworking prostor, mesto u kome se prožimaju individualni i kolektivni rad, rad na kompjuteru i manualne tehnike, rad na skiciranju koncepata, ali i izradi detaljnih tehničkih dokumentacija…

 

 

 Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" by Antipod

Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" by Antipod

  

Dizajn je bazičan, namenjen korisnicima "Nove Iskre", mladim kreativcima koji za tim stolom počinju svoju profesionalnu karijeru. Njegovo prisustvo u prostoru zamišljeno je kao nenametljivo, kako bi ostavio prostora za autorizaciju i kastomizaciju od strane samog korisnika. Radni sto ISKRA biće u potpunosti proizveden u okviru pogona Simpo Šika u Kuršumliji, u ograničenoj seriji od 24 komada. Neće se naći u serijskoj proizvodnji, s obzirom da je dizajniran za specifičnu upotrebu u okviru Desginer Lab radnog prostora Nove Iskre, a sam dizajn je od samog početka imao u vidu i širi arhitektonski koncept celokupnog NI prostora, čiji su autori arhitektonski studio Petokraka.

Kada smo pre oko godinu dana čuli za projekat dizajn inkubatora, želeli smo da se uključimo i podržimo inicijativu. Ideja nam se na prvi pogled jako dopala, i znali smo da ekipu koja se upustila u ovu avanturu čeka veliki posao, te da sa našim skromnim iskustvom i entuzijazmom možemo da doprinesemo i pomognemo da se ova sjajna ideja nastavi da se razvija na najbolji mogući način. Radni sto koji smo dizajnirali za potrebe korisnika Nove Iskre je samo prvi korak ove saradnje, izjavili su članovi studija  Antipod – Branko Nikolić, Petar Savić i Milan Stefanović.  

Otvaranje dizajn inkubatora Nova Iskra, početak rada i predstavljanje prvih planiranih projekata i programa desiće se u prvoj polovini maja meseca, kada će biti postavljena i sasvim nova web platforma koja će servisirati celokupni okvir projekta NI (trenutni sajt je privremena prezentacija posvećena završenom konkursu za DL). Među prvim gostima-predavačima iz inostranstva biće Aart Helder (Dutch Institute for Design & Fashion) i Bas van Abel (Waag Society) iz Amsterdama koji će 12. maja predstaviti projekat Open Design Now, a zatim i gostovanje Mie Cullin od 30. maja do 1. juna, istaknute švedske dizajnerke koja je do sada realizovala nekoliko proizvoda za kompaniju IKEA. Ona će voditi radionicu u okviru šireg programa Nove Iskre na festivalu Mikser, koji će u celini biti realizovan u NI radnom prostoru. Pre zvaničnog otvaranja, članovi tima NI predstaviće projekat, kao i druge teme relevatne za njegovu sferu delovanja, u okviru programa Share konferencije, u četvrtak 26. aprila u Domu omladine.

 

 

 Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" by Antipod

Nova Iskra & Simpo Šik predstavljaju RADNI STO "ISKRA" by Antipod

 

 
SIMPO ŠIK DOO osnovan je u februaru 2010, kao zavisno preduzeće u okviru kompanije SIMPO AD Vranje. Osnovni prozvodni program čine lesonit (sirovi i oplemenjeni), rezana građa, šper ploča (obična i vodootporna), parket i bukovi elementi. Proizvodi SIMPO ŠIK-a trenutno su prisutni na tržištu Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Mađarske, Rumunije, Italije, Nemačke, Švedske i Maroka, a u planu je i širenje na tržišta drugih zemalja. Tokom 2011. godine, Simpo ŠIK je osvojio nagradu za “Najpartnera” na Sajmu građevine i opreme u Nišu, Nagradu za kvalitetan proizvod na Sajmu nameštaja u Beogradu i Nagradu Regionalne privredne komore Niš za izuzetne rezultate u privređivanju, dok je direktor Simpo ŠIK-a Ljubomir Ilkić prema oceni Kluba privrednih novinara proglašen za Menadžera godine kada je u pitanju održivost domaće proizvodnje.