Home

VESTI

Zvučna mapa Dorćola

No Comments Latest

Zvučna mapa Dorćola Udruženje građana “Tačka komunikacije” radi na stvaranju “Zvučne mape Dorćola”, zamišljene kao jedinstveni vodič kroz to beogradsko naselje u vidu sajta i aplikacije za smart uređaje.
  
Projekat je pokrenut u maju ove godine na inicijativu mladih teoretičara i producenata u kulturi, koji su okupili tim koji već nekoliko meseci intenzivno radi na prikupljanju materijala za “Zvučnu mapu Dorćola”.
  

Ideja je, kako su saopštili organizatori, kreiranje sajta i aplikacije za smart uređaje putem kojih će biti moguće čuti najzanimljivije priče o jednom gradskom naselju. Za sada je mapirano dvadesetak tačaka koje su iz različitih razloga važne za jedinstveni sociokulturni razvoj Dorćola u multikulturnu sredinu kakva je danas.

Sve priče biće isključivo saznanja i iskustva ljudi koji žive ili rade na Dorćolu, a tiču se pitanja od opšteg, lokalnog ili čak samo ličnog značaja. Na taj način ispituje se lični odnos prema istoriji i savremenom okruženju, ali je, kako navode autori projekta, to istovremeno i pokušaj da se očuvanjem tradicije pripovedanja zabeleži i na mlađe generacije prenese znanje o ljudima, događajima i mestima koja čine kulturno nasleđe jedne gradske celine.

Kako bi se sačuvala autentičnost jezika, sve priče biće dostupne na engleskom jeziku u vidu transkripta, a ono što takav “vodič” čini posebnim jeste autentična atmosfera u kojoj su priče ispričane, a koja često uvodi sasvim novu dimenziju u sadržaj. Sajt i aplikacija će za javnost biti dostupni od oktobra ove godine, ali će tim "Zvučne mape" i nakon toga nastaviti da prikuplja nove sadržaje i otkriva sagovornike koji će nastaviti da doprinose raznolikosti priča.

 

 

 Zvučna mapa Dorćola

Zvučna mapa Dorćola

 

 

Zainteresovani mogu da se uključe u građenje mape, posredstvom adrese [email protected]

Sajt projekta je www.zvucnamapadorcola.rs, a za sada sadrži samo osnovne informacije o ideji čiji je razvoj moguće pratiti na FB strani “Zvučne mape”.

Realizaciju tog projekta podržali su za sada Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Telenor fondacija, Ustanova kulture “Parobrod”, Kancelarija za mlade opštine Stari grad, Turistička organizacija Beograda…

 

 

Izvor:

SEEcult.org