Home

VESTI

Umro Tristram Keri, tvorac elektronske muzike

No Comments Latest

Tvorac elektronske muzike i tehnički mag koji stoji iza saundtreka čuvene serije "Dr Who" Tristam Keri, umro je u 82. godini u Adelaidi, saopštila je danas njegova porodica.

Rođen u Velikoj Britaniji, Keri je studirao na prestižnom univerzitetu u Oksfordu, da bi 1974. godine emigrirao u Australiju gde je osnovao muzički elektronski studio po uzoru na onaj koji je osovao 1967. u Muzičkom kraljevskom koledžu u Londonu.

Dekan univerziteta u Adelaidi Stiven Vitington kazao je da je Kerijev doprinos muzici "nemoguće sagledati" i da je njegov rad tokom 60-ih godina inspirisao rok grupe poput Pink Floyd, Who i Roxy Music.

Pomogao je u proizvodnji prenosivog sintisajzera VCS3 koji je grupa Pink Floyd koristila za muziku svog albuma "Dark Side of the Moon" 1973.

"Postavio je temelje", kazao je Vitington. "Bez njega, ne bismo danas imali tehno, hip-hop ili bilo koju vrstu muzike koju podržava tehnologija".

Keri, koji je preminuo u četvrtak, bio je pomorski oficir radista tokom Drugog svetskog rata i brzo je shvatio domete nemačke tehnologije koja je omogućavala snimanje zvuka na magnetskoj traci.

Radio je i muziku za film – "The Ladykillers" (1955) i "Quatermash and the Pit" (1967), a tokom 60-ih je producirao muziku za popularnu britanski SF TV seriju "Dr Hu".