Home

VESTI

Umbria jazz promo party na Dedinju

No Comments Latest

U petak 15. avgusta, sa početkom u 21 čas, u amfiteatru ispred Muzeja 25. maj na Dedinju, održaće se promo žurka povodom predstojećeg džez festivala "Umbria Jazz balkanic Windows 08".

 

Na ovoj promotivnoj žurci biće najavljen ovogodišnji, četvrti po redu "Umbria Jazz balkanic Windows" festival, koji će se održati od 29. i 30. avgusta, ispred Kuće cveća u Beogradu.

Ulaz na promo žurku je besplatan, a publika će moći da sluša nastupe domaćeg džez dens di džej para Džezmejta i Spejsvokera, kao i "Filip Bulatović Quartet", a specijalna zvezda večeri biće italijanski džez di džej Paolo Skoti.

Paolo Skoti poznat je po svojevrsnoj saradnji sa Džajlsom Pitersonom, odnosno kao njegov dugogodišnji snabdevač retkim i traženim vinilima, ali i kao pokretač etikete "Deja Vu Records". Skoti je poznavalac i kolekcionar retke muzike sa džez uticajima različitog geografskog porekla od Perua, Venecuele i Brazila do rodne Italije i Evrope uopšte. 

 

Kao i prethodnih godina, i na ovom izdanju "Umbria Jazz balkanic Windows 08" ljubitelji džeza će svake festivalske večeri moći da uživaju u nastupima jednog italijanskog i jednog balkanskog benda.

Na predstojećem festivalu Italiju će predstavljati "Domenico Caliri Cal Trio" i "Dino Rubino Quartet", a što se tiče balkanskih muzičara publika će moći da sluša "Fatima Spar und die Freedom Fries" (Austrija/Turska/Srbija) i "Unit 5" iz Beograda.

Ulaz na ove koncerte je besplatan.

 

Domeniko Kaliri, samouki gitarista sa Sicilije, muzikom je počeo da se bavi sa 11 godina.

Nastupao je na najznačajnijim evropskim i svetskim džez festivalima.

Za njim su brojne saradnje sa internacionalnim džez velikanima. Bio je član sastava "Enrico Rava Electric Five", a trenutno nastupa u raznim formacijama koje sam predvodi.

"Domenico Caliri Cal Trio" čine još i Ares Tavolaci (Ares Tavolazzi) na kontrabasu i Kristijano Kalkanjile (Cristiano Calcagnile) na bubnjevima.

"Dino Rubino Quartet" predvodi veoma mlad i talentovan trubač Dino Rubino.

Po rečima Enriko Rave, Dino je najbolji italijanski trubač, koji uz Frančeska Kafiza (sa kojim je sarađivao) predvodi prvu liniju mladih italijanskih džezera.

Pored Dina, u kvartetu su pijanista Sal Bonafede (saraÄ‘ivao sa svetskim džez zverkama kao što su Džo Lovano, Džon Skofild, Tom Harel, Enriko Rava…), Nelo Toskano (Nello Toscano) na kontrabasu i Enco Zirili (Enzo Zirilli) na bubnjevima.

 

"Fatima Spar und die Freedom Fries" (Austrija/Turska/Srbija) čine Fatima Spar (vokal), Aleksander Vladigerof (truba), Andrej Prosorov (sopran saksofon), Miloš Todorovski (harmonika), Filip Mosbruger (kontrabas) i Ervin Šober na bubnjevima.