Home

VESTI

“UF!” Disciplin A Kitschme na CD-u

No Comments Latest

“UF!” Disciplin A Kitschme na CD-u

Posle fantastičnog prijema kod publike na nastupima Disciplin A Kitschme na skoro održanom Exit Festivalu, na čijoj etiketi je DAK objavio album “Uf!”u skraćenom free download obliku, ovih dana se u Srbiji pojavilo i CD izdanje albuma u integralnoj verziji, pod okriljem diskografske kuće PGP RTS.

Grupa je takođe potpisala ugovor i sa Croatia Records, tako da će se CD licencno pojaviti i na teritoriji Hrvatske i Slovenije.

 

Povodom svega ovoga, kao i o nastupima na Exit festivalu, lider grupe Koja kaže:

“Pre svega treba objasniti situaciju oko novog albuma, pošto nekima nije jasno: ono što je na Exit-ovom sajtu postavljeno za besplatni download je skraćena, novonastaloj situaciji prilagođena, verzija albuma. Dakle, sve pesme dostupne za download traju između 3 i 4 min, dok su na CD-u u svojoj pravoj dužini, između 6 i 9 minuta. To nam je i bila ideja vodilja pri snimanju albuma: odsvirali smo sve strofe i refrene u prvih 4 minuta, da bi se kasnije otisnuli u neobuzdani jam-session.

 

 

 Disciplin A Kitschme - Uf!

Disciplin A Kitschme – Uf!

 

Koncept albuma danas je prilično narušen, naime, autor ne vidi mnogo razloga za album na kojem se nalazi deset ili više novih pesama, pošto je moguće download-ovati samo jednu, dve ili koliko neko želi pesama, dakle, ne znači nužno da će neko downloadovati ceo album. Ako dodamo na to i hendikep u kojem mi ovde još uvek jesmo, a to je nemogućnost kupoprodaje klikom preko neta, na čemu se download i zasniva, shvatićemo da jedan autor danas ima jako malo podstreka, naime, oduzeta mu je jedna od motivacija pri kreiranju nečeg novog, nečeg što ima početak i kraj.

Nastupi Disciplin A Kitschme na Exit.u su bili vrlo uspešni, sa nama je svirao i Jurij Novoselić Kuzma na el. klaviru, inače nekad  i saksofonista u Disciplini kičme, koji je bio gost i na snimanju albuma, dodavši još jednu boju celokupnom zvuku i izrazu ove grupe. Svirali smo u dva navrata, na Main stage-u, zajedno sa Big Audio Dynamite, što mi je posebno drago, kao i na Exit Music Live bini, što je bio deo dogovora oko download-a. Po reakciji mnogobrojne publike ispred Main stage-a, koja je npr, složno sama otpevala stihove pesme “Neukusu treba reći NE”, a koju je mogla da čuje jedino preko neta, shvatio sam da nam je sve zajedno ovo uspešan potez.

 

 

Disciplin A Kitschme
Disciplin A Kitschme

 

Inače, na albumu “Uf!” pored Kuzme, imamo i gosta na kongama (Ronald Anžur), kao i na australijskom primitivnom instrumentu didjuridu-u, kojeg je zdušno produvao Đorđe Lukić Rahaja. Album je sniman u studiju Banana sistem, snimatelj je bio Branislav Petrović Banana, koji je otpevao i prateći vokal u pomenutoj pesmi o neukusu. Mix i mastering su urađeni u studiju Prljava soba Gorana Vukojčića, a postmastering kod Vlade Negovanovića u studiju Sky.

Do kraja leta diskografska kuća Odlični Hrčak odštampaće album i na vinilu, tako da će posle petnaestak godina, jedan album Discipline ponovo biti objavljen i kao gramofonska ploča! I to je neka lagana uteha u ovom ogoljenom vremenu surove matematike…