Home

VESTI

Trinaest godina od smrti Milana Mladenovia

No Comments Latest

U ponedeljak se navršava 13. godina od smrti muzičara Milana Mladenovića, koji je kao pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika (EKV), ostavio neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenskog rokenrola.

Mladenović je roden 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se s porodicom preselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio 11. Gimnaziju u kojoj je krajem sedamdesetih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osnovao svoj prvi bend "Limunovo drvo".

Godinu dana kasnije formirao je kultni bend "Šarlo Akrobata", zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. Medjutim, ovak bend nije opstao dugo i iz njega su se rodila dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva "Katarina II" i Kojićeva "Discplina kičme".
Mladenovićevom bendu su se 1982. priključili klavijaturista Margita Stefanović, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivica Vdović.

U toj postavi 1984. godine "Katarina II" izdaje istoimeni, veoma zapaženi album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa menja ime u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdaje takodje istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Album iz 1986. godine, "S vetrom uz lice", gde se nalazi hit "Ti si sav moj bol", lansira ovu grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene.

 

Svojom muzikom, tekstovima i energijom, Milan je doneo promenu u načim razmišljanja u jugoslovenskoj muzici.

Bio je senzibilni pesnik koji se bavio najrazličitijim temema. O njegovoj veličini svedoči i činjenica da se njegov jedinstven pesnički stil u muzici pojavljuje i u današnjim bendovima.

Svestrani Mladenović saradjivao je kao producent na albumima mladjih kolega, napisao muziku za jednu pozorišnu predstavu, a sa ostalim članovima benda EKV 1985. godine pojavio se u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta", a sledeće godine i u filmu Darka Bajića "Crna Marija" u kojem je igrao glavnu ulogu i za koji je napisao numeru "Bus Station".

Leta 1994. otputovao je u Brazil i sa dugogodišnjim priajteljem Mitrom Subotićem snimio album "Angel's Breath ". Avgusta iste godine, posle nastupa na festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Umro je 5. novembra 1994. i sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju.

Iza EKV je ostalo sedam studisjkih, tri živa albuma i pregršt hitova – "Oči boje meda", "Tatu", "Kao da je bilo nekad", "Zemlja", "Krug", "Par godina za nas", "Ljubav"…

U novembru 2006. godine pesma "Par godina za nas" je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92.