Home

VESTI

Trideset godina od smrti Džona Lenona

No Comments Latest

Trideset godina od smrti Džona LenonaLegendarni član "Bitlsa" , Džon Lenon, ubijen je ispred svog stana u blizini Central parka 8. decembra 1980. godine. Hiljade obožavalaca slavnog muzičara, danas je odalo poštu Džonu Lenonu paljenjem sveća u Liverpulu i Njujorku.

Sutra će se navršiti tačno trideset godina od kako je šizofreničar Mark Dejvid Čepmen izvršio atentat na Lenona, ne bi li skrenuo pažnju na sebe.

 

Ubica je priznao krivicu i do dana današnjeg se nalazi u zatvoru gde služi doživotnu robiju.

 

Čepman je više puta do sada pokušavao da izdejstvuje smanjenje kazne i bude uslovno otpušten na slobodu, ali je uvek dobijao negativan odgovor od Apelacionog suda. Čak je nedavno pokušao da organizuje aukciju na kojoj je planirao da proda jedan od albuma koji mu je potpisao upravo Lenon samo par sati pre ubistva.
 
Udovica popularnog "Bitlsa", Joko Ono letos je izjavila da ne bi želela da Čepman ikada bude pušten.
 
Lenonova prerana smrt uticala se da njegova popularnost i ideja pacifizma proširi još više nego za njegovog života, a njegovi fanovi i danas se okupljaju na mestu gde je ubijen ne bi li ovom muzičaru odali počast.

 

Trideset godina od smrti Džona Lenona

Trideset godina od smrti Džona Lenona

 

 

Tu se nalazi mozaik na kojem piše "Imagine" , što je naziv jedne od najpopularnijih pesama koje je Lenon napisao posle odlaska iz "Bitlsa".
 
Lenon je proteklih decenija bio u centru pažnje brojnih manifestacija, od rodnog Liverpula do Njujorka, u kojem je živeo od 1970-ih godina.

Povodom 70. godišnjice Lenonovog rođenja, u oktobru je u američke bioskope stigla njegova prva filmska biografija "Nowhere Boy" u režiji Sema Tejlor-Vuda .
 
Američka glumica Suzan Sarandon takođe je bila inspirisana tridesetogodišnjicom Lenonove smrti, te će danas i sutra na radiju  predstaviti dvodelni dokumentarac "John Lennon-The New York Years".

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=9Q0Eyw3l3XM|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

John Lennon and Yoko Ono – "Imagine" In Madison Square Garden

 

 

U ovom dokumentarcu Sarandonova govori o tome koliko se Lenon osećao slobodnije i kreativnije u Njujorku u odnosu na sve godine koje je proveo u "Bitlsima".
 
Džon Lenon je u Njujorku živeo od 1971.sve do smrti, a tokom ovog perioda žvota sarađivao je sa Dejvidom Bouvijem i Eltonom Džonom.
 
Rukopis za pesmu "Bitlsa" "A Day in the Life", koju su napisali Lenon i Pol Makartni, u junu je na aukciji prodat za 1,2 miliona dolara.

 

 

 

 

Izvor:

Blic