Home

VESTI

“Takav ti je realitet”…

No Comments Latest

Radio Gerila

Nekadašnji basista grupa "U škripcu" i "Familija" – Aleksandar Lukić-Luka osnovao je bend Radio Gerila koji svoju prvu pesmu "Takav ti je realitet" nudi besplatno za skidanje sa zvaničnog sajta.

Najveći uticaj na bend ima je špansko-francuski antiglobalistički muzičar Manu ÄŒao kome je Lukić bio prevodilac i domaćin prilikom njegovih gostovanja u Srbiji, za koncert na beogradskom stadionu Tašmajdan 2002. godine i prošlog leta na festivalu Exit u Novom Sadu.

"Manu je neposredan tip. Muzičari su muzičari i vajb se uvek prepozna. Poznanstvo sa njim je dosta uticalo na mene da napravim ovakvu pesmu. Želeo sam da zvuči i liči na španski jezik, iako govori o onome što danas mi ovde preživljavamo", kaže Lukić.

Luki je prilikom prvog rastanka Manu poklonio akustičnu gitaru, od koje se od tada retko odvaja i na čijem zvuku se zasniva muzika koju danas pravi: "Kada mi neko kaže da mi je gitara kao ona u Manua ÄŒaoa, ja im kažem: 'pa da znaš da jeste'", smeje se Lukić.

 

 

Radio Gerila

 

Sada gitarista i pevač "Gerile", Lukić je rekao je agenciji Beta da stihovima "bagra ovde ima autoritet…bagra ima legalitet…bagra ima imunitet", želeo da napravi angažovanu pesmu u kojoj opisuje trenutno stanje stvari.

"Samo konstatujem da nam je realitet takav, ali nikog konkretno ne imenujem. Možda to uradim u kasnijim pesamama. SviÄ‘a mi se analogija sa grupom Clash, ali se više oslanjam na neke društveno angažovane bendove koji pevaju na španskom, posebno oni iz Južne Amerike, koji su opet bazirani na 'Klešu'", kaže Luka.

Radio Gerilu osim Lukića trenutno čini i perkusionistkinja Maja Klisinski, a bendu su trenutno upražnjena mesta basiste i bubnjara, za koja se zainteresovani mogu prijaviti preko sajta.

 

 

 

Izvor:

MTS Mondo