Home

VESTI

Redakcija Popboksa proglasila najbolje iz 2010.

No Comments Latest

Redakcija Popboksa proglasila najbolje iz 2010.Kritičari web magazina Popboks izglasali najbolje iz 2010. u sledećim kategorijama – domaći i strani album, domaći singl, domaći spot, domaći i strani film i najbolji novi bend.

Pored njih, ukupno je glasalo oko 2.500 posetilaca web magazina Popboks. Glasanje je završeno, a pobednici su izabrani.

 

Najbolji novi bend: Plastic Sunday
"Pravoverni noise-rock uz izuzetan autorski potencijal i veštinu pisanja lepih pesama. Ne može se puno bendova pohvaliti činjenicom da na samom početku svog rada imaju pesmu kao što je Radostan dan".   

Najbolji domaći album: Consecration – .avi
"Od sjajnog sludge rifa u Aligatoru, preko izuzetno nežnih post-rock igrarija u .avi i opasne Idiot Glee (koja jedina ima growl vokale i koja po lucidnosti i instrumentalnoj raskalašnosti asocira na Nirvaninu Endless, Nameless) sve do numere Đavo nije urban, koja zvuči kao Pink Floyd kada bi svirali post-metal ili Neurosis kada bi poludeli i počeli da sviraju optimističnu muziku, .avi predstavlja izdanje čiji odjek vrlo lako može da se prelije i preko granica mini scene koja deluje autistično".

 

 Popboks.com

Najbolji strani album: The Black Keys – Brothers
"Prvi albumi, The Big Come Up i posebno Thickfreakness, novi su klasici koji su zacementirali njihovu retro-predvodničku ulogu (njih ćete naravno preslušati pod stavkom „najobaveznija lektira“), ali je dosta vremena prošlo pre nego što postali dovoljno slobodni da potpišu remek delo ranga Brothers. Ono što je posle ove ploče sigurno sa The Black Keys, jeste da suvereno vladaju ne samo instrumentima, nego i umećem rock iskaza. Većina bendova misli da je sasvim dovoljno svirati kao što neko to tamo radi. Drugi su opet uvereni da je sasvim dovoljni izgledati kao što to neko tamo izgleda. Sve te nazovi bendove treba zatvoriti u sobu i baciti ključ u duboku vodu. Ne svirajte ako nemate šta da kažete".

Najbolja domaća pesma / singl: Kanda Kodža i Nebojša – Kafane i rokenrol
"U oštroj konkurenciji ove godine pobeđuje pravi rock hit koji najavljuje novi album Kanda Kodže i Nebojše, ali možda i njihov novi kreativni uspon".

Najbolji domaći spot: Multietnička Atrakcija – Minijaturna građevina
"Adrenalin koji pršti iz svakog kadra i vešto odabrani šizoidni detalji, čine da Minijaturna građevina funkcioniše i kao nadrealna filmska potera i kao video benda čiju energičnost i preteću harizmu odražava. Pravi močvarni piknik za oči".

Najbolji domaći film: Stara škola kapitalizma – Želimir Žilnik
"Kako je sam Žilnik obznanio u listu Republika (2008), razlozi za snimanje ovog filma „izviru iz empatije za nepokorene stradalnike ’tranzicije’ u kapitalizam, koji je, pokazuje se, manje human od prethodnog razdoblja u kom sam i sam bio izložen raznim oblicima represije“. Teško da bi bilo ko, pa i svemogući spin-majstori u vrhovima trenutne vlasti, mogli bilo šta da spočitaju porivima i naumu maestra Žilnika. Protiv današnjice koja je često pervertirana i zaslađena do neprepoznavanja u viziji onih koji u ovoj epizodi drže uzde i korbač, Žilnik kreće silovito, ni trenutka se ne zaklanjujući iza tobožnje objektivnosti koja je prečesto tek sinonim za pristajanje. A tome Žilnik nikako nije sklon. I na njegovu, i na našu sreću".

Najbolji strani film: Buđenje Valhale (Valhalla Rising)  – Nicolas Winding Refn
"Svet koji Refn slika u Valhali je košmar sumraka, izmaglice i neprobojnih oblaka, blata i leda, krvi i znoja, nemilosredna arena večite borbe. Uobičajeni Refnov protagonista – čovek nesposoban ili nevoljan da zaista uspostavi odnos sa ljudima oko sebe – doveden je do paroksizma u roli ćutljivog, nepobedivog ratnika koju ikonički, besprekorno oživljava Mads Mikelsen".

 

 

Popboks nagrade 2010
Popboks nagrade 2010

 

Kompletne liste možete pogledati na sledećoj stranici:
www.popboks.com/aw2010.php

Posetioci sajta Popboks.com su ovako glasali:
1. Najbolji novi bend: Threesome
2. Domaći album: Zemlja Gruva – WTF is gruvlend?
3. Strani album: Dubioza Kolektiv – 5 do 12
4. Domaći događaj: Svi na pod! – Dom omladine, Beograd, 6. april
5. Strani događaj: Faith No More – Exit, 11. jul
6. Domaća pesma / singl: Eva Braun – U izgnanstvu
7. Domaći spot: Goblini – Luna
8. Strani spot: Gorillaz – Stylo
9. Domaći film: Montevideo, Bog te video
10. Strani film: Inception (Početak)
11. Knjige: Partibrejkers: Srce kuca tu je
12. Strip: Dilan Dog: redovna edicija, SuperBook, Biblioteka Dylan Dog
13. TV emisija: Gruvanje (RT Vojvodina 1)
14. Radio emisija: Diskomer (Studio B)
15. Sajt: Trablmejker.com

 

 

{xtypo_rounded1}Popboks je informativni web magazin posvećen popularnoj kulturi koji se ažurira 24 sata dnevno. Pored najnovijih informacija iz sveta muzike (rock’n’roll, pop, hip hop, electro…), filma, stripa, književnosti, interneta, na njemu je sačuvano i 20 godina najbolje kulturne tradicije u digitalizovanoj arhivi kultnih časopisa Džuboks i Ritam. Na izradi materijala koji se svakodnevno postavljaju na Popboks radi preko 40 saradnika iz zemlje iz inostranstva, a od osnivanja, u decembru 2004. godine, do danas objavljeno je na hiljade autorskih tekstova i preko 12.000 vesti.

Sadržaje Popboksa prenose različiti mediji i novinske agencije u zemlji i regionu.

Krajem novembra 2009. godine na prvom regionalnom festivalu za izbor najboljih web projekata Web fest 2009 (www.wfest.org), web magazin Popboks proglašen je za najbolji regionalni sajt iz oblasti kulture i umetnosti u protekloj godini. Takođe, na tradicionalnoj godišnjoj listi od 50 najboljih web prezentacija časopisa PC (www.pcpress.rs), web magazin Popboks proglašen je za najbolji  sajt u kategoriji Zabava u 2009-oj godini.{/xtypo_rounded1}