Home

VESTI

Pronađena Schindlerova lista

No Comments Latest

Pronađena Schindlerova listaLista Jevreja koje je Oskar Schindler spasio u Drugom svetskom ratu, i koja je poslužila kao inspiracija za roman Schindler's Ark i film Schindlerova lista, pronađena je u arhivi biblioteke u Sidneju.

Radnici Državne biblioteke Novog Južnog Velsa pronašli su spisak na 13 strana sa imenima 801 osobe, a kuratorka biblioteke Olwen Pryke dokument opisuje kao veoma krhku i požutelu kopiju originala, otkucanu na pisaćoj mašini.

"Lista je na brzinu otkucana 18. aprila 1945, u završnim danima Drugog svetskog rata, i spasila je 801 muškarca od gasnih komora; to je neverovatno dirljiv delić istorije", kaže Olwen Prytke za AFP.

Autor romana Schindler's Ark je australijski pisac Thomas Keneally, a prema njemu je 1993. Steven Spielberg snimio film Schindlerova lista, koji je dobio sedam Oskara (najbolji film, režija, muzika…).

Olwen Prytke objašnjava da je postojalo više primeraka čuvene liste, koje je industrijalac Oskar Schindler podelio nacističkim zvaničnicima sa zahtevom da poštede njegove radnike, iako je Spielbergov film sugerisao da je postojao samo jedan takav dokument.

 

 

Pronađena Schindlerova lista

 

 

 

 

 

Izvor:

Popboks.com