Home

VESTI

Preminuo Alen Klajn

No Comments Latest

Preminuo Alen KlajnBivši menadžer Bitlsa i Roling Stonsa, Alen Klajn, preminuo je u Njujorku u 78. godini od posledica Alchajmerove bolesti.

Tokom petodecenijske karijere, Klajn je uspevao da izdejstvuje od muzičkih kuća profitabilne ugovore za svoje klijente, među kojima su sredinom 60-ih bili pet godina Stonsi, a kasnije i Bitlsi.

Sebe samog opisivao je kao “ajkulu”, a i drugi su mu priznavali veštinu pregovaranja sa izdavačkim kućama.

Svojevremeno je izjavio da ne želi da priča o etici u tom poslu, uporedivši ga sa ratim.

Klajnovi odnosi sa Stonsima postali su zategnuti nakon što je od njihovog bivšeg menadžera kupio autorska prava na pesme i izdanja iz 60-ih, uključujući i klasike “(I Can't Get No) Satisfaction” i “Jumpin' Jack Flash”. Kit Ričards opisao je saradnju sa Klajnom kao “dobru lekciju”.

Bitlsi su angažovali Klajna 1969. godine, na predlog Džona Lenona, dok se Pol Mekartni protivio, želeći na tom mestu Lija Istmena.

 

Preminuo Alen Klajn

 

 
Mnogi su Klajna smatrali odgovornim za raspad Bitlsa 1970.

Džordž Harison ga je potom angažovao radi organizovanja velikog koncerta podrške Bangladešu u Medison Skver Gardenu, koji je bio preteča humanitarnim koncertnim spektaklima 80-ih i 90-ih.

Rođen 1931. godine u Nju Džersiju, Klajn je proveo nekoliko godina u sirotištu, nakon majčine smrti, a kasnije su ga podizale baka i tetka. Bio jedno vreme u američkoj vojsci, a potom je počeo da se bavi muzičkim biznisom i krajem 50-ih otvorio sopstvenu firmu, koja je kasnije postala ABKCO.

Na njegovom liku zasnovan je karakter menadžera koga Džon Beluši igra u filmu “The Rutles” iz 1978. godine, a poslužio je i kao inspiracija Lenonu za pesmu “Steel and Glaš” iz 1974.

Klajn će biti sahranjen 7. jula u Njujorku.

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org