Home

VESTI

Ponovo radi Dom omladine

No Comments Latest

DOBDom omladine Beograda obaveštava javnost da od 25. februara otvara rekonstruisane prostorije za svoje posetioce.
 
Rekonstrukcija ovog kulturnog centra, prva od osnivanja 1964. godine, započeta je 2005. a radovi su bili podeljeni u tri faze. Rekonstruisani su sala „Amerikana“ (nekadašnji „Pogon“), Velika sala, Klub, Galerija, svi holovi, fasada, terasa, zamenjeni su liftovi i agregati, sređene su instalacije, klimatizacija i ventilacija. 

 

Dom omladine Beograda dobio je i sopstvenu opremu za zvuk i svetlo, što će biti dodatna prednost u realizaciji programa.
 
Treća, najobimnija faza rekonstrukcije trajala je od januara do decembra 2010. godine, a radove je finansirala Gradska uprava grada Beograda. Putem javne nabavke, koju je sprovela Agencije za investicije, za izvođača radova izabrana je firma PMC inženjering d.o.o. U celosti, u projektu obnove Doma omladine Beograda učestvovali su, kao partneri, Grad Beograd i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. U rekonstrukciju je ukupno uloženo oko 308 miliona dinara i 1,2 miliona dolara donacije američkog naroda.
 
Prvi koncert u DOB-u 25. februara održaće hip hop sastav V.I.P., dok će u renoviranoj Galeriji istog datuma biti otvorena izložba slika Ane Knežević „From the limbic depths“. Od subote u Domu omladine održavaće se i filmske projekcije u okviru FEST-a, a prvi koncert u Velikoj Sali zakazan je za 08. mart, kada će nastupiti Vlada Divljan i „Nevladina organizacija“.

DOB

 
U programske aktivnosti Doma omladine biće vraćena i pozorišna umetnost, a već od 27. februara na redovnom repertoaru, nedeljom u podne, biće predstava iluzioniste Igora Trifunova „Igorov magični šou“.  Prvi edukativni festival uličnog plesa Dancing City biće održan od 4. do 6. marta, a Dom omladine Beograda će tim povodom ugostiti troje renomiranih svetskih koreografa. Oni će održati praktične radionice za profesionalce i amatere koji se bave savremenim plesom.
 
Bogat muzički program posetioce očekuje već od marta (MistakeMistake, Veliki prezir, Irena Blagojević, Nesalomivi, Miško Plavi…), dok filmski program nastavlja sa formom art bioskopa i organizovanjem različitih filmskih festivala. U DOB-u će kao i do sada biti organizovane debate, promocije knjiga, radionice za mlade…
 
Pored Američkog kutka, koje već nekoliko godina uspešno radi na I spratu Doma omladine, u ovom kulturnom centru za dva meseca biće otvoren i Evropski informativni centar. Projekat se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, a centar će biti namenjen prvenstveno mladima, kako bi mogli da dobiju sve informacije o EU i državama članicama, upoznaju se sa mogućnostima studiranja, pročitaju strane novine i publikacije…