Home

VESTI

Pank opera “Dom za vešanje”

No Comments Latest

"Dom za vešanje" u novembru u BG-uPank opera režisera Emira Kusturice "Dom za vešanje" zasnovana na njegovom istoimenom filmu biće izvođena od 10. do 15. novembra u beogradskom Sava centru.

U operi čiju postavku režira Kusturica u glavnim ulogama pojaviće se rok pevač Nenad Janković, poznatiji pod pseudonimom Nele Karajlić, folk pevači Milica Todorović i Stefan Anđelković, glumica Gorica Popović, violinista Dejan Sparavalo i drugi. 

 

Muziku za "Dom za vešanje" su napisali članovi Kusturicinog The No Smoking Orchestra, Janković, Sparavalo i bubnjar Stribor Kusturica, a dirigent je Zoran Komadina.

Kako je najavljeno, muziku će izvoditi The No Smoking Orchestra i The Garbage Serbian Philharmonia.

"Dom za vešanje" je pod imenom "Time of the Gypsies" odnosno "Les Temps des Gitans" premijerno postavljena pre nekoliko godina u pariskoj operi Bastilja, na ideju producenta Marka di Domenika.

 

 

"Dom za vešanje" u novembru u BG-u

"Dom za vešanje" u novembru u BG-u

 

"U jesen 2002. godine Mark došao u Beograd da me vidi i predložio mi da napišemo operu na temu iz filma 'Dom za vešanje'. Mislili smo da je reč o potpuno suludom projektu. Nikada do tada nismo pisali operu, a Mark je do ideje došao videvši film i gledajući naše koncerte", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, Domenikov entuzijazam za projekat je bio toliki da je zarazio Kusturicu i čitavu njegovu ekipu "idejom da je takav izazov moguće realizovati".

"Bio je to svojevrsni izazov….trebalo je stvoriti koherentno muzičko delo, koje nije samo niz nezavisnih pesama, a sve u funkciji jedne jake priče…Naravno držali smo se glavne teme: ljubavne priče Perhana i Azre u prvom planu, i trgovine i eksploatacije dece u drugom", kaže Janković.

Kusturica je osvojio u Kanu "Zlatnu palmu" za režiju filma "Dom za vešanje" (1988), u kome je Davor Dujmović (1969-1999) igrao Perhana, mladića koji napreduje u kriminalnom miljeu jugoslovenskih Roma na severu Italije.

 

 

 

Izvor:

B92