Home

VESTI

Otrov Joko Ono protiv nasilja

No Comments Latest

Otrov Joko Ono protiv nasiljaMultimedijalna umetnica Joko Ono (Yoko), udovica Džona Lenona (John Lennon), predstavila se u Berlinu izložbom “Das Gift” (Otrov), kojom poziva protiv nasilja u svetu, ohrabrujući posetioce da se užive i u ulogu žrtve i nasilnika.

Glavna instalacija na izložbi u galeriji Haunch of Venison je skulptura “Rupa” (A Hole) – parče stakla probijeno metkom

 

Joko Ono je 10. septembra na otvaranju izložbe rekla da projektom “Das Gift” poziva sve da učestvuju u ozdravljenju sadašnjeg sveta nasilja.

“Svet je pun nasilja i živimo u strahu. Nisam za to da prespavamo probleme i da strahove guramo pod tepih. Suočimo se sa njima i rešimo ih zajedno”, poručila je ona, pozivajući posetioce da se užive u obe strane zločina, sledeći uputustva na radu “A Hole”: “Prođite do druge strane stakla i pogledajte kroz rupu”.

Među radovima na izložbi su i kaputi ubijenih ljudi, sa rupama od metka.

 

 
Yoko Ono - A Hole
Yoko Ono – A Hole
 

Izložba nije fokusirana isključivo na nemačko značenje reči “gift” (otrov), koju je 77-godišnja Joko Ono uzela kao metaforu za nasilje, već i na njeno značenje na engleskom jeziku.

“To je rad o otrovu današnjeg sveta koji može biti i ‘gift' za sve nas, takođe. Kada izložite nekome svoje sećanje na bol i nasilje i drugi ljudi to vide, onda to postaje pozitivno”, rekla je Joko Ono, koja u jednom od galerijskih prostora dozvoljava posetiocima samo da se smeju – pred kamerom. Fotografije nasmejanih posetilaca potom se projektuju na zid koji je umetnica nazvala “peticijom za mir”.

Posetioci su pozvani i da donesu sopstvene fotografije ili pisma o iskustvima nasilja kako bi i njihova sećanja bila uključena u izložbu.

“Ne gledajte samo, postanite deo umetničkog rada”, poručila je Joko Ono, čija se izložba sastoji od skulptura, zvuka, filma…

Izložbu prati katalog sa tekstom Hansa Ulrih Obrista (Ulrich Obrist).

 
 
Yoko  Ono
Yoko Ono
 
 
Rođena u Tokiju 1933. godine, Joko Ono je odrasla u Japanu i Njujorku, a 60-ih i 70-ih bila je među umetnicima fluksusa, fokusirajući se potom na performans i konceptualnu umetnosti, kao i eksperimentalni film i muziku.

Među njenim kultnim radovima je performans “Cut Peace” (1964) i knjiga instrukcija “Grapefruit” (1964).

Joko Ono je prošle godine dobila Zlatnog lava Bijenala u Veneciji za životno delo, a njen rad je trenutno izložen i u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Osim u kolekciji MoMA, njeni radovi su i u Tejt Britan u Londonu, Muzeju savremene umetnosti u Majamiju, zbirci Pegi Gugenhajm u Veneciji, Muzeju moderne umetnosti Ludvig u Beču…

Izložba u galeriji Haunch of Venison (www.haunchofvenison.com) u Berlinu biće otvorena do 13. novembra, a reč je o ogranku galerijskog lanca osnovanog 2002. godine u Londonu, koji ima prostor i u Njujorku.

 

 

 

 
Izvor:
SEEcult