Home

VESTI

Noc muzeja 17. maja na 120 lokacija

No Comments Latest

Ovogodišnja, peta manifestacija "Noć muzeja" održaće se 17. maja i obuhvatiće 120 lokacija u 21 gradu Srbije, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Osim u Beogradu, muzeji i galerije za posetioce biće otvoreni od 18 do 2 časa posle ponoći i u Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Jagodini, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi, Požarevcu, Čačku, Subotici, Užicu, Sirogojnu, Kladovu, Vrbasu, Zaječaru i Vranju.

Nakon devet gradova i 320.000 posetilaca prošle godine, produkcijska grupa "Noć muzeja" na čelu sa osnivačem Anom Jovanović očekuje rekordnu posećenost.

Jovanovićeva je istakla da popularnost ove manifestacije govori o značaju decentralizacije kulture i napomenula je da će ove godine 49 zemalja Evrope organizovati "Noć muzeja" među kojima će naša manifestacija biti jedna od većih.

Podsetivši da je udeo kulture u svetskom profitu veći od udela automobilske industrije, pomoćnik ministra za kulturnu baštinu Miomir Korać je rekao da profit 'Noći muzeja' nije samo u novcu, već i u tome što podiže nivo nacije.

Pod sloganom "Za svakog ponešto" muzeji i galerije Novog Sada će u "Noći muzeja" prikazati "šarenilo i bogatstvo raznolikosti Vojvodine", rekla je Goranka Jednak.

Tako će za 200 dinara posetioci uživati u praistorijskoj večeri, šetnji kroz Podzemne vojne galerije, doživeti borbu srednjovekovnih heroja i život austrijskih vojnika iz 18. veka, "putovati" na četiri strane sveta, izrađivati suvenire…

U Valjevu 10 lokacija će provesti zainteresovane kroz prošlost, a biće ponešto i za ljubitelje savremenih multimedijalnih performansa i rep opere.

Građani Šapca će se u "Noći muzeja" podsetiti prošlosti svog grada kroz nekadašnje pozorišne predstave, prepiske znamenitih ljudi, a biće priređena i zanimljiva izložba masonskih predmeta, objasnila je Ana Lazić.

Zrenjanin će prirediti izložbu i maskenbal vojnih i službenih uniformi sa kraja 19. i početka 20. veka, kao i izložbu fotografija ženskih aktova, koncerte barokne muzike, a deo "Noći muzeja" biće posvećen Marleni Ditrih, rekla je Sanja Vrzić.

"Noći muzeja" ove godine se pridružuju, između ostalih, Pančevo, Kragujevac, Kraljevo.

U Pančevu, Narodni muzej, Galerija savremene umetnosti i izložbeni prostori u ulici Radomira Putnika ponudiće posetiocima različite sadržaje vezane za tradiciju, ali i savremene izume i "stanovnike budućnosti".

Kraljevčani će saznati kako su se stanovnici njihovog grada zabavljali, oblačili, koju muziku su slušali i šta su čitali '20-tih i '30-tih godina 20. veka, dok će zainteresovani kragujevčani imati priliku da se vrate u ledeno doba i upoznaju životinjski svet tog doba.

O tome šta beogradska publika može da očekuje u "Noći muzeja", koja će obuhvatiti 63 prestoničke lokacije, uz cenu karte od 250 dinara, novinari će posebno biti informisani 8. maja u razgovoru sa organizatorima. "Noć muzeja" se realizuje uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Skupštine grada Beograda i stranih kulturnih centara.