Home

VESTI

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula

No Comments Latest

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula - Photo by Marija PiroškiKulturna organizacija „Mikser“ obaveštava javnost da će distributivni centar za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka „Miksalište“,

  

Koje se nalazi na novoj adresi u Gavrila Principa 15, u beogradskoj Savamali, obustaviti rad na neodredjeno vreme u petak, 1. jula, dok se ne steknu uslovi za normalan rad prihvatilišta.
 

Veliki priliv izbeglica poslednjih nedelja koji na Miksalištu prevazilazi brojke od pet stotina dnevno, nadrasta mogućnosti i kapacitete centra koji se već par meseci logistički i finansijski održava u životu isključivo resursima matične organizacije – Miksera, koji više ne može da podnosi sam finasijske, bezbedonosne i komunalne rizike koje ovakva aktivnost nosi.

 

Dodatni i možda još važniji problem predstavljaju nesolidarnost i veoma jasno izraženo nezadovoljstvo stanara i vlasnika poslovnih objekata u zoni oko Miksališta ovolikom fluktuacijom ljudi, što otežava rad Miksališta i neminovno implicira kreiranje održivog i uredjenog sistema pomoći izbeglicama u celom reonu Savamale.

 

 

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula - Photo by Marija Piroški

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula – Photo by Marija Piroški

 

 

Kulturna organizacija organizacija „Mikser“ će se obratiti za pomoć Komeserijatu za izbeglice Vlade republike Srbije, UNHCR-u, gradu Beogradu i ostalim organizacijama sa kojima odlično sarađuje, u najboljoj nameri da zajedničkim snagama napravimo funkcionalan i dobro koordinisan sistem pomoći izbeglicama u Savamali, kao tranzitnoj zoni Beograda gde su izbeglice skoncentrisane od početka krize, bez obzira na postojanje i naporan rad izbegličkog centra u Krnjači.

 

Takav sistem mora podrazumevati poštovanje komunalnih, sanitarnih i bezbedonosnih kriterijuma pružanja pomoći izbeglicama, ali i razumno uvažavanje primedbi stanara i vlasnika poslovnih objekata u kvartu.

 

 

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula - Photo by Marija Piroški

 Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula – Photo by Marija Piroški

 

Podsećamo, Miksalište je humanitarni centar nastao kao gradjanski odgovor na izbegličku krizu u čiji rad je uključen veliki broj humanitarnih organizacija kao što su UNHCR, Fondacija Ana i Vlade Divac, Praxis, Save the children, Médecins du Monde, CARE international, NRC, Novosadski humanitarni centar, Oxfam, Terre Des Homes, Lifegate, Karitas, Čovekoljublje i mnogi drugi.

 

Za godinu dana postojanja preko 130 000 izbeglica je dobilo direktnu pomoć u hrani, odeći, obući, medicinskim pregledima, edukaciji. Kao distributivni centar, tim Miksaišta je  svakodnevno slao humanitarnu pomoć na granice i na taj način pomagao najugroženijim izbeglicama, posebno u zimskom periodu. U radu Miksališta je pomagalo preko 1200 volontera iz preko 68 zemalja sveta. Miksalište je ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade „Doprinos godine Evropi“  koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji kao i Međunarodni evropski pokret.

 

 

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula - Photo by Marija Piroški

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula – Photo by Marija Piroški

 

Duboko smo uvereni da samo zajedničkim naporom države, civilnog sektora, međunarodnih humanitarnih organizacija, ali i većom solidarnošću žitelja Savamale, možemo doći do održivog rešenja, pogotovu zbog nadolezećeg  letnjeg perioda koji podspešuje migracije.

 

Smatramo da smo doneli razumnu i odgovornu odluku i nadamo se da će ovaj zastoj u radu „Miksališta“ biti zapravo početak stvaranje jedne solidarne i odgovorne koalicije svih aktera na humanitarnoj sceni.

 

 

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula - Photo by Marija Piroški

Miksalište zatvara svoja vrata 1. jula – Photo by Marija Piroški

 

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.