Home

VESTI

Mesec poštovanja džeza

No Comments Latest

Mesec poštovanja džezaManifestacija “Mesec poštovanja džeza” – JAM 2010 (Jazz Appreciation Month), na kojoj će nastupiti srpski trubač Stjepko Gut i američki pijanista Ehud Asherie, kao kao i Mića Marković (klarinet/saksofon), Miša Blam (kontrabas) i Miša Krstić (klavir), biće održana od 1. do 10. aprila u Podgorici, Cetinju, Kotoru i Pljevljima.

 

“Mesec poštovanja džeza” će zvanično otvoriti Vojni orkestar počasne garde Crne Gore, a redovne svirke – džem sešne priređivaće studenati muzičkih akademija iz Graca i sa Cetinja.

 

Niz pratećih programa, od izložbi plakata “Louis Armstrong: The King of Jazz” u Kotoru i “Duke Ellington Remembered” u Podgorici, preko projekcija filmova, pa do finalne džez svirke na zatvaranju, čine program džez manifestacije koju je organizovalo udruženje Jazz Art.

Završnica manifestacije, u KIC “Budo Tomović” u Podgorici, posvećena je crnogorskom džez trubaču, flautisti i trombonisti Nikoli Mimu Mitroviću, članu čuvenog seksteta Marković-Gut, koji je preminuo 25. januara u Budvi od posledica pada nesrećnim slučajem.

 

 Srpski džez muzičar Stjepko Gut nastupa na JAM 2010

Srpski džez muzičar Stjepko Gut nastupa na JAM 2010

 

 

Mitrović je otvorio prošle godine Beogradski džez festival sa sekstetom Marković-Gut, koji je specijalno obnovljen za tu priliku kao svojevrsni omaž najboljem jugoslovenskom džez sastavu.

Uvod u program memorijalnog koncerta posvećenog Mitroviću biće dokumentarni film “Some Memories” Zorana Ristića, koji će premijerno biti prikazan u Crnoj Gori.

Na koncertu učestvuju: Stjepko Gut, Mića Marković, Miša Blam, Miša Krstić, gitarista Milorad Šule Jovović i Trio Baltazar (Filip Gavranović, gitara, Blažo Tatar, bubnjevi i Milivoje Pićurić, bas).

Partneri organizatora manifestacije su Kraljevsko pozorište Zetski dom, Muzička akademija Cetinje, Umetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, američka ambasada u Crnoj Gori i WUS Austria, Erste Fondacija.

 

 

Izvor:

SEE Cult