Home

VESTI

Međunarodna konferencija iz oblasti zaštite životne sredine na Mikser festivalu

No Comments Latest

Međunarodna konferencija iz oblasti zaštite životne sredine na Mikser festivaluNa “Mikser” festivalu, 28. maja, od 8:30 do 13 časova, održaće se međunarodna konferencija “Blue green dream”, čiji je pokretač profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu. Cilj konferencije je osnivanje regionalnog centra, koji će među prvima u svetu primenjivati nove metode u povezivanju vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama.

 

Ovom konferencijom, koja će okupiti brojne eminentne stručnjake i institucije, “Mikser” želi da skrene pažnju na jednu od najznačajnijih tema današnjice, zaštitu životne sredine.

 

U planu je da projekat “Blue Green Dream” postane globalan i da se realizuje putem mreže regionalnih centara, a centar za jugoistočnu Evropu biće stacioniran u Beogradu. Ulaz na konferenciju je slobodan.

 

Idejni tvorac “Blue green dream” projekta je Čedo Maksimović, profesor na Imperial Koledžu u Londonu, odsek građevinarstva i životne sredine. Doktorirao je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za hidrotehniku. Pokretač je i glavni urednik međunarodnog časopisa “Urban Water”. Britansko Društvo građevinskih inženjera, čiji je počasni član, dodelilo mu je Telfordovu zlatnu medalju, najveće odlikovanje za dostignuća u građevinskoj nauci.

 

 

 Međunarodna konferencija iz oblasti zaštite životne sredine na Mikser festivalu

Međunarodna konferencija iz oblasti zaštite životne sredine na Mikser festivalu

 

 

Projekat “Blue green dream” predlaže povezivanje postojećih i novoizgrađenih zelenih površina sa vodenom infrastrukturom. Vodeni i biljni resursi ne bi trebalo da funkcionišu kao dva odvojena sistema i upravo ovaj projekat obezbeđuje njihovu međusobnu saradnju. Koristi su brojne: više raspoloživih površina, upravljanje rizikom od poplava, rešavanje problema zagrevanja, smanjena potrošnja energije, veći kvalitet i manji troškovi života.

Pored profesora Maksimovića na konferenciji će učestvovati brojni stručnjaci među kojima su i Milenko Stanković, sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta iz Banja Luke, Primož Banovec i Tjaša Bulc, sa ljubljanskog univerziteta, stručnjaci u oblasti geodetskog inženjeringa i zdravstva, Maria Cheveresan iz Rumunije, inženjer hidrotehnike, Irina Ribarova iz Bugarske, čija je uža specijalnost ekološka efikasnost u projektovanju vodenih sitema u urbanim sredinama, i još dvanaest evropskih naučnika, koji će svoja iskustva preneti ovdašnjoj stručnoj javnosti i publici.