Home

VESTI

Massive Attack otvorili turneju u Njujorku

No Comments Latest

Massive Attack otvorili turneju u NjujorkuSa dva rasprodata ekskluzivna koncerta održana 11. i 12. maja za 6000 fanova u čuvenoj njujorškoj dvorani Terminal 5, Massive Attack su otvorili novu Heligoland turneju na kojoj će po prvi put u istoriji nastupiti u Beogradu na devetom Beck’sperience-u 25. juna u Beogradskoj areni.

Novinar čuvenog američkog magazina Spin opisao je koncerte kao „spektakl svetla i zvuka, što nije ništa novo za velikane iz Bristola koji započinju prvu američku turneju nakon četiri godine, promovišući novi album posle sedam godina“.

 

Neke od prepoznatljivih poruka sa ogromnog LED ekrana, koji čini neizostavni deo svakog Massive Attack koncerta, bile su i „Istina o Elvisu“, „Kubni metri vode u Kanadi“ i slilčni naslovi iz masmedija.

 

Svoj stav prema Massive Attack na otvaranju Heligoland turneje | Njujork, 11. maj 2010. aktuelnim dešavanjima nisu
propustili ni u slučaju aktuelne smene na vrhu Velike Britanije, uz komentar Roberta Del Naje: „Kažu da svako dobije ono što zaslužuje. Večeras, vi ste dobili nas, a mi novu konzervativnu vlast“.
Svaki koncert je trajao oko dva sata, a u set listi je pored aktuelnog, posebno bio istaknut i kultni album „Mezzanine“. Martina Topli-Bird otpevala je čuvenu numeru „Teardrop“, dok je posebno oduševljene izazvala nova verzija pesme „Angel“.
 
Massive Attack otvorili turneju u Njujorku
Massive Attack otvorili turneju u Njujorku
 
 

Autorski tandem Robert Del Naja i Grant „Daddy“ Maršal svoj karakteristični zvuk uživo kreiraju uz dvojicu perkusionista, gitaristu, basistu, klavijaturistu i programera. Legendarni rege veteran Horas Endi, koji sarađuje sa bendom još od 1991. godine, otpevao je četiri pesme, među kojima se našao i aktuelni singl „Girl I love You“.
 
Ubedljiva soul diva Debra Miler izvodila je generacijske pesme kao što su to „Safe From Harm“ ili „Unfinished Sympathy“, a
pri izvođenju ove poslednje, po rečima američkog recezenta Keneta Patridža, bila je „lično i doslovno slomljeno srce iznoseći na vrhuncu visoke note koje su potpuno prekrile ceo elektronski aranžman“.
Koncert je kulminirao na desetominutnom izvođenju krajnje angažovane pesme „Atlas Air“ tokom koje Del Naja peva i pleše kao silueta, dok se u pozadini iscrtava trodimenzionalna planeta Zemlja zajedno sa brojnim prepoznatljivim logotipima i zastavama. Po nepodeljenom mišljenju recezenata, aktuelni album i turneja „Heligoland“ sa uvek odlično posećenim koncertima širom planete, predstavljaju Massive Attack na vrhuncu dvadesetogodišnje karijere.
Beck’sperience je tokom protekle četiri godine domaćoj publici predstavio vrhunska imena kao što su Sven Väth, Laurent Garnier, Tiga, Public Enemy ili The Chemical Brothers, čiji je nastup u junu 2007. zapamćen je kao jedan od najvećih muzičkih događaja protekle decenije u Beogradu.
 
Ulaznice za deveti Beck’sperience prodaju se na blagajnama Beogradske arene i Kard servisa (Ušće, knjižare Delfi…), Bilet servisa (Trg republike, Mamut/IPS…) i Gigstiksa (Supermarket Store i Pariski magazin).
 
Cene ulaznica su 2190 za parter i 2690 dinara za donje tribine gde se prvo prodaju najbolja mesta. Mesto u loži košta 5990 dinara, a ulaznice na dan koncerta biće skuplje.