Home

VESTI

Madona, Metalika, RHCP…nestaju sa YouTube!?

No Comments Latest

Spotovi Metallice, Madone, Red Hot Chili Peppers ili Led Zeppelin verovatno će nestati sa popularnog sajta YouTube, posle sukoba vlasnika sajta Google-a i jedne od najvećih muzičkih kompanija Warner Music.

Ovaj sukob preti da opasno ugrozi YouTube koji je zapravo neka vrsta MTV-a na Internetu i gde fanovi mogu da, između ostalog, stavljaju ali i pogledaju najnovije spotove omiljenih grupa.

Pre dve godine YouTube i celokupna muzička industrija napravili su dogovor, ali dešavanja tokom ovog vikenda prete da i ostale muzičke kompanije krenu putem Warmer Music i podnesu tužbe protiv Google-a.

Warner Music je treća najveća muzička kompanija na svetu, iza Universal Music i Sony BMG, koji su takođe u novim pregovorima sa YouTube.

 

Iz Warner Musica su saopštili da su pregovori obustavljeni i kratko saopštili da nisu zadovoljni ponuÄ‘enim uslovima, odnosno nadoknadom koju dobija od gledanja spotova svojih izvoÄ‘ača ili korišÄ‡enja njihovih pesama.

Stotine hiljada video sadržaja i spotova muzičara, poput Madone i Matellica…biće skinut sa YouTube, saopštio je Warner Music.

Iz YouTube su poručili da pregovori ne idu glatko i da ne veruju da će doći do pomaka. "Uprkos našim velikim naporima, nije uvek moguće napraviti dogovore. Ponekad, kada ne možemo da doÄ‘emo do razumnih poslovnih uslova, moramo da se rastanemo od naših partnera", napisao je "YouTube tim", uz izvinjenje korisnicima i obaveštenje da će Warner Music uskoro početi da blokira svoj sadržaj koji dostavlja YouTube-u.

Mnoge izdavačke kuće nedavno su digle glas protiv YouTube, smatrajući da su njihova zaštićena prava debelo zloupotrebljena. Tako je, recimo, Viacom (vlasnik MTV-a), tužio YouTube i traži jednu milijardu dolara odštete, tvrdeći da je na tom sajtu napravljeno 1,5 milijardi zlopotreba zaštićenih prava Viacoma.

YouTube su pre tri godine osmislila i napravila dvojica mladića (Čed Harli i Stiv Čen) i od tada je taj sajt doživeo pravi bum. Korisnici sami postavljaju svoje video snimke, muzičke spotove, delove filmova, a mnogi sami prave video klipove koristeći poznate pesme kao muzičku pozadinu.

Pre dve godine, Google je otkupio YouTube za 1,65 milijardi dolara, a posle toga mnoge muzičke kompanije su pristale da povuku tužbe u zamenu za deo zarade od poseta sajtu, odnosno gledanja spotova njihovih muzičara.

Warner Music je bio prva velika muzička kompanija koja je potpisala takav ugovor sa Google i mnogi njegovi muzičari imaju svoje kanale na YouTube. 

 

 

 

Izvor:

MTS Mondo