Home

VESTI

Lenon na komemorativnom novčiću

No Comments Latest

John LennonPokojni "Beatles" Džon Lenon (John Lennon) je u internet anketi izglasan za lice koje bi trebalo da se nađe na komemorativnom novčiću britanske Kraljevske kovnice.

Lenon, među čijim pesmama su "Imagine" i "Strawberry Fields Forever", u glasanju je nadmašio književnicu Jane Austen i druga velika britanska imena.

 

"Potpuno je odgovarajuće da je javnost odabrala Džona Lenona u godini u kojoj bi napunio 70 godina", rekao je direktor odseka za komemorativne novčiće u Kraljevskoj kovnici.

Lenon će se na ovaj način prodružiti imenima poput Vilijama Šekspira, Vinstona Čerčila, Čarlsa Darvina, Florens Najtingejl i drugih čiji su likovi već krasili komemorativne novčiće.

 

 

 John Lennon
John Lennon

Novi novčić predstavlja još jedan korak posthumnog približavanja britanskog establišmenta Lenonu, koji se zbog političkih stavova i uzimanja droge sukobio sa vlastima krajem 1960-ih godina, a potom i preselio u Njujork, gde je ubijen 1980.godine.

Aerodrom u Lenonovom rodnom Liverpulu dobio je njegovo ime, a u centru grada se nalazi i njegova statua.

Lenon je na komemorativnom novčiću prikazan duge kose i sa čuvenim naočarima sa okruglim okvirom. Vrednost novčića biće pet funti, ali će se prodavati za 44,99 funti. U prodaji će biti samo 5.000 novčića. 

 
 
 
Izvor:
B92