Home

VESTI

Kišobran slavi 4. rođendan

No Comments Latest

Kišobran slavi 4. rođendanUdruženje za promociju nezavisne kulture – Kišobran – osnovano je pre tačno četiri godine!

Povodom obeležavanja četvrte godine postojanja, po prvi put organizujemo Kišobranovu rođendansku nedelju. Celu nedelju, od 17- 22. decembra posvetili smo rođendanu, što znači retrospektivu svih polja delovanja udruženja.

 

U ponedeljak, 17. decembra, u bifeu Ventil (Kapetan Mišina 14) od 21h biće otvorena još jedna u nizu fotografskih izložbi spremljenih na sastancima Kišobranove foto zajednice. Trenutno je aktuelna serija izložbi u kojima se lajt motivi prenose iz epizode u epizodu.

2012. bila je godina u kojoj smo realizovali niz uspešnih VJ radionica pod nazivom Vizuelno igralište. Nakon brojnih nastupa naših VJ-eva, između ostalog i na Share konferenciji, Mikser i Exit festivalima, vraćamo se u DOB gde ćemo predstaviti još jednu umetničku formu koja se uvukla u naše redove i učinila nas multimedijalnim.

U četvrtak, 20. decembra, u holu Doma omladine predstavićemo vizuelne instalacije pod zajedničkim nazivom “Dodirni video”. Četiri vizuelne instalacije insistiraće da nestane pasivnost posmatrača, pozvaće publiku da bude aktivna i postavku učini interaktivnom. Instalacije će biti aktivne od 17 -20 časova, a mi vas pozivamo da nam se pridružite, porazgovarate sa našim VJ-evima i Dodirnete video!

 

 

Kišobran slavi 4. rođendan

Kišobran slavi 4. rođendan

 

 
Sve instalacije su rezultat Vizuelnog igrališta, koje je do sada prošlo četiri mesečna ciklusa i iznedrilo desetak aktivnih VJ-eva. U realizaciji instalacija srdačno je pomogao tim stručnjaka za video tehniku – Atomic Visual Support, a dodatnu podršku u projektorima je pružio Benq.

Odmah nakon gašenja instalacija selimo se ponovo u Ventil gde nas od 21 čas očekuje Zaokret, mirnija i avangardnija verzija Kišobrana i veče na kom se stari prijatelji okupljaju, a novi spajaju. S obzirom da je u pitanju rođendansko izdanje, Zaokret će biti sa posebnom temom vezanom za jedan grad na Atlantiku.

Okosnica Kišobrana je sve četiri godine indie-alternativna žurka. Rođendanska žurka će se održati u subotu, 22. decembra u Kulturnom centru Grad od 23 časa. Britke gitare s jedne strane i pitka elektronika s druge je ono što sve na Kišobran žurci pokreće na ples. Kao i svake godine duvanje svećica je neizostavan deo rođendana, a žurku će pratiti i debi novih polaznika VJ radionice.

 

U pitanju su sledeća dešavanja:
17.12. – 21h – Otvaranje foto izložbe u bifeu Ventil
20.12. – 17-20h – "Dodirni video" – 4 vizuelne instalacije u Domu omladine
20.12. – 21h – Rođendanski Zaokret u bifeu Ventil, posvećen jednom gradu na Atlantiku
22.12. – 23h – Rođendanska Kišobran žurka u KC Grad
 
 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

{xtypo_rounded2}Kišobran je nastao iz potrebe za širenjem nezavisne muzičke scene, a sada čini čvrst organizacioni tim za promociju i afirmisanje umetnika i stvaralaca iz oblasti muzike, fotografije, videa, slikarstva, pesništva i alternativne kulture uopšte.

Do sada, Kišobran je sarađivao sa mnoštvom bendova iz regiona, kroz višemesečnu radionicu i pravljenje prvog grupnog lomo zida u Srbiji pokrenuo je fotografsku zajednicu, a odgovoran je i za nastanak prve VJ zajednice kod nas. Pored toga, bio je i platforma pomoću koje je mnoštvo nezavisnih umetnika dobilo podršku.

Udruženje Kišobran u poslednje dve godine osmislilo je i realizovalo preko dvesta događaja kulturno-zabavnog karaktera za mlade koji su sadržajem obogatili život mladih u Beogradu.{/xtypo_rounded2}