Home

VESTI

Galija proslavlja 35 godina uz najlepše balade

No Comments Latest

Galija proslavlja 35 godina uz najlepše balade

Niška Galija, jedna od najistrajnijih i najosobenijih grupa jugoslovenskog i srpskog rokenrola, proslaviće 35 godina postojanja svečarskim koncertima 22. i 23. oktobra u velikoj dvorani Sava centra u Beogradu.

Povodom jubileja, frontmen Nenad Milosavljević, stihopisac i pevač Predrag Milosavljević i drugovi pripremili su koncerte sa posebnim repertoarom, sačinjenim skoro isključivo od Galijinih balada iz svih delova karijere, koje su samo za ovu priliku urađene u potpuno novim aranžmanima.

"Koncerte smo zamislili kao proslavu 35. godišnjice benda, ali i priču o najlepšim Galijinim baladama.

Na našim standardnim koncertima obično ima prostora za samo nekoliko balada, da ne preteramo sa njima na uštrb drugih, bržih pesama.

 

Ovo je poseban koncert i izuzetna prilika da celo veče posvetimo upravo baladama," kaže Neša Galija.
 
Na dva koncerta uz posebnu scenografju i video segmente, beogradska publika imaće priliku da premijerno čuje u novom ruhu Galijine vanvremenske balade kao što su "Još uvek sanjam", "Da li si spavala", "Skadarska", "Kad me pogledaš"…

 

Na sceni sa bendom biće i vojni orkestar "Stanislav Binički".

 

 

 Galija

Galija

 

 

Galijine balade odavno su postale deo kolektivne svesti publike u Srbiji i susedstvu. Zašto ih je za ovu priliku bilo potrebno prearanžirati?
 
"U određenom trenutku smo pesme radili u fazonu koji je bio tada popularan, pa smo ih postavljali kroz takav aranžman.

Trend se morao pratiti, bez obzira da li pesmi prija ili ne. Zato mislim da je zanimljivo čuti neke pesme u potpuno novom aranžmanu, koji im sada više odgovara.

Posle toliko godina možemo sebi priuštiti priliku da postavimo stvari na pravo mesto", objašnjava Milosavljević.
 
Kao primer odevanja balada u pravo ruho, pevač Galije navodi "Na tvojim usnama", koja je umesto ranijeg blago "narodnjačkog" ugođaja sada "otišla u novom pravcu, u džez"!
 
"I odjednom shvatiš da njena poezija kad je postaviš u drugi ambijent dobije jednu specifičnu novu težinu, puta deset, a melodija ništa ne izgubi.

Menja se ambijent i pesma dobija neki šmekerski ugođaj", otkriva Milosavljević.

U Sava centru Galija će nastupiti u postavi: pevač i akustična gitara Nenad Milosavljević-Neša Galija, pevač Predrag Milosavljević-Peca, bubnjar Boban Pavlović-Čarlton, gitaristi Dragutin Jakovljević-Guta i Miloš Krstić-Krle, basista Siniša Pavlović-Stenli, i klavijaturisti Ivan Ilić-Ilke i Goran Antović.

Posle nekoliko godina kantautorskog staža, pevajući uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku, Nenad Milosavljević je okupio rok grupu za potrebe pozorišne predstavi “Treća polovina” amaterske pozorišne družine iz Niša.

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=_IMKPCnGyRg|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Galija – Skadarska

 

 
Dogovor o osnivanju grupe pao je u kafani “Galija” poznatom okupljalištu gradskih umetnika i boema, a prva proba je održana 4. januara 1976. godine u Domu kulture Niša.

"Uopšte nismo razmišljali koliko će to da traje. Gledali smo na to kao na druženje i mnogo nam je lepo bilo. Bila je to priča iz ljubavi prema muzici.

Jedini razlog zašto smo se skupili je što smo voleli da sviramo. Najlepši deo dana nam je bio na probi.

Tek kad su nam primili pesmu na Zaječarskoj gitarijadi (1978) morali smo da damo konačan naziv bendu, i 'Galija' je usvojen kao najbolji naziv", priseća se Milosavljević.
 
Posle pobede u Zaječaru, Galija je objavila niz progresivnih-simfo rok albuma "Prva plovidba" (1979), "Druga plovidba" (1980) i "Ipak verujem u sebe" (1982), pridobivši publiku u Jugoslaviji pesmama kao što su "Gospi", "Decimen", "Burna pijana noć", "Još uvek sanjam"…

Slede "Bez naglih skokova" (1983), "Digni ruku" (1986), i trilogija albuma "Daleko je sunce" (1988),  "Korak do slobode" (1989) i "Istorija, ti i ja" (1991), na kojoj bend sarađuje sa stihopiscem Radomanom Kanjevcom.
 
Galija osamdesetih sve više ide ka srednjestrujaškom zvuku, i ulazi u ligu najpopularnijih rok grupa Jugoslavije, posebno zahvaljujući hitovima poput "Skadarske", "Truba", "Da li si spavala", "Da me nisi"…

Bend opstaje uprkos čestim promenama postave i posebno teškim devedesetim godinama, izbacivši albume "Karavan" (1994), "Trinaest" (1996), "Voleti, voleti" (1997) i "Južnjačka uteha" (1999).
 
Posle CD-a "Dobro jutro, to sam ja" (2005),  konačno je stigao i aktuelni album "Mesto pored prozora" (2010), sa koga su singlovi/spotovi naslovna pesma i "Zločin i kazna".

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=dklvNuzzihg|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Galija – Još uvek sanjam

 

 

"U periodu od 1990. do 2000. objavili smo čitavu seriju značajnih albuma i na taj deo priče smo veoma ponosni.

Sada, posle par godina smo opet stali na noge, objavili novi album, ali smo naišli na novu medijsku sliku, novi svet u kome pokušavamo da se snađemo.

Dosta smo aktivni preko interneta i uspeli smo da uspostavimo tako vezu sa publikom. Na drugačiji način nego nekada, ali okej, novo vreme nova pravila", primećuje Neša Galija.
 
Kako je za Galiju proteklo ovih 35 godina?
 
"Kad podvučeš crtu i kažeš da si bio veliki u nekoliko sistema i zemalja, shvatiš da si već nešto ozbiljno postigao ako si preživeo sve to vreme.

Mnogo je teško bilo pogotovo kad je bio rat, jer odjednom su umetnici, književnici, muzičari…prestali da budu heroji. To su postale barabe i huligani. Kad se svet i moral okrenu naglavačke teško je plivati.

Sada imamo puno razloga da se osećamo zadovoljnima. Koncerti su nam jako dobri, uživamo na bini, osećamo se kao klinci na sceni", osvrće se Milosavljević.

Ulaznice po cenama od 1.000, 1.200, 1.500 i 1.700 dinara biće uskoro u prodaji na blagajnama Sava centra i Doma omladine Beograda, kao i preko mreže Eventima .

 

 

Izvor:

Longplay.rs