Home

VESTI

Budite deo svog akcionog filma – Letujte na Ibici

No Comments Latest

Budite deo svog akcionog filma - Letujte na IbiciTreće po veličini ostrvo Balearskog arhipelaga čije obale zapljuskuje Sredozemno more. Epicentar zabave i jedna od najuzbudljivijih turističkih destinacija Evrope ka kojoj hrle turisti iz čitavog sveta.

 

Nesvakidašnja arhitektura klubova i hotela i najbolji noćni život. Mesto koje odiše pozitivnom energijom, stecište za svetske di džejeve i poznate ličnosti.

 

Ibica kao jedan od najstarijih evropskih gradova koji su osnovali Kartaginjani, nalazi se unutar zidina Dalt Vile. Stari deo grada koji je pod zaštitom Uneska, karakterističan je po uskim kaldrmisanim ulicama, belim kućama, gotičkoj kuli. Zidovi starog grada su izgrađeni u IV veku pre naše ere, a obnovljeni u XVI veku radi zaštite od Turaka.

 

Ibica ima svoj aerodrom koji je udaljen od glavnog grada 7,5 km. Redovne vazdušne linije povezuju ostrvo sa Barselonom, Valensijom, Madridom, dok je brodskim linijama ostrvo povezano sa Majorkom. Površina ostrva iznosi oko 572 kv. km, dužine 45 km i širine 25 km. Između većih gradova na ostrvu i važnijih turističkih centara saobraća redovna autobuska linija. Ukoliko rešite da koristite taksi moraćete da izdvojite oko 25 evra od Ibice do San Antonia, odnosno 15 evra od Aerodroma do Ibice.

 

 

 Budite deo svog akcionog filma - Letujte na Ibici

Budite deo svog akcionog filma – Letujte na Ibici

 

 

Mediterranean is all in

Na ostrvu postoje tri glavna centra zabave. Playa d’en Bossa, na istočnoj strani ostrva južno od glavnog grada, zatim San Antonio odmaralište na zapadnoj obali poznato po veličanstvenom zalasku sunca i sam grad Ibica. Klupska sezona, kao i turistička počinje krajem maja i završava se početkom oktobra. U popularnom letovalištu, centru svetske klupske scene svake godine se održava najveće globalno dj takmičenje Burn Residency.

 

Klub Pacha nalazi se u blizini luke glavnog grada, a dva najveća kluba Space i Ushuaia na plaži Playa den Bossa. Klubovi poznati po svojim maratonskim zabavama su Amnesia i Privilege nalaze se u blizini mesta San Rafael, dok u San Antoniu možete posetiti klubove Es Paradis i Eden. Mnogo se ulaže u animaciju, ambijent i zato su klubovi na Ibici uvek u trci za svetsku nagradu Best Global Club.

 

 

 Budite deo svog akcionog filma - Letujte na Ibici

Budite deo svog akcionog filma – Letujte na Ibici

 

Ibica nije atraktivna destinacija samo zbog klabinga, mada je najpoznatija po raskalašnom provodu. Na ovom španskom ostrvu Mediterana, gde se smenjuju polja badema, maslina i vinove loze možete uživati i u prelepim plažama. Ibicu krase peščane plaže, skrivene uvale i kristalno čisto more. Savršena za duge šetnje i sa najviše sportova na vodi jeste Playa d'en Bossa. Ovde se nalazi i najpoznatiji plažni bar Bora Bora.

 

Za  plažu Las Salinas kažu da je najlepša na ostrvu, udaljena je svega 10 km od Ibice i 6 km od plaže d'en Bossa. Otkrijte raj među borovima, kakve su plaže Cala den Sera, ili skriveni biser Cala Jondal okružena strmim liticama, omiljeno utočište vlasnika privatnih jahti. Manje letovalište Portinatiks na severu ostrva je idealno za porodice.

 

 

 Budite deo svog akcionog filma - Letujte na Ibici

Budite deo svog akcionog filma – Letujte na Ibici

 

Okolina mnogih plaža bogata je istorijskim lokalitetima koji su od velikog značaja. Veliki deo ostrva proglašen je za svetsku baštinu, "Božji prst" u zalivu Benira. Staro jezgro grada je takođe pod zaštitom Uneska i ovde su vidljivi ostaci feničanske, arapske, i katalonske arhitekture. Važan turistički centar ostrva San Antonio je omiljeno letovalište Engleza. Jedan od prepoznatljivih spomenika San Antonia jeste jaje koje se nalazi usred centralnog kružnog toka podignuto u čast Kristofera Kolumba.

 

Gastronomski i kulturni centar ostrva, Santa Eulalia je treće po veličini odmaralište, odličan izbor za one koji žele mirniji odmor usred haotične zabave. Šetalište je okruženo palmama i ima najbolju ponudu restorana, a iznad glavnog grada Santa Eulalia nalazi se crkva koju ne bi trebalo zaobići. Mistično kameno ostrvo Esla Es Vedra, poznato je po legendama o sirenama koje su svojim pevanjem dozivale mornare. Odlično je mesto za krstarenje i ekskurzije.

 

 

 Budite deo svog akcionog filma - Letujte na Ibici

Budite deo svog akcionog filma – Letujte na Ibici

 

Drugo ostrvo borova je Formentera. Do njega lako možete doći sa Ibice trajektima koji saobraćaju tokom čitavog dana. Plaže su gotovo netaknute, autentične, kakve su bile i pre masovnijeg dolaska turista. Playa de ses Illetes prema TripAdvisor-u ubraja se u pet najlepših svetskih plaža. Severno od Formentere možete posetiti ostrvce Espalmador, odvojeno od Formentere uzanim peščanim sprudom koji se za vreme oseke može pregaziti. Prema istraživanju britanskog sajta CheapRooms.co.uk. 2013. godine ovo špansko ostrvo imalo je najskuplji hotelski smeštaj u Evropi sa prosečnom cenom od 175 evra za noć.

 

 Budite deo svog akcionog filma - Letujte na Ibici

Budite deo svog akcionog filma – Letujte na Ibici

 

 

Turističke agencije uveliko pripremaju letnju ponudu, a bliži se i Međunarodni sajam turizma koji traje od 18. do 21. februara. Iskoristite sajamske popuste i rezervišite vaš odmor na jednoj od najpopularnijih letnjih destinacija.

 

Ukoliko se nađete na Ibici klikom OVDE možete videti kalendar dešavanja za 2016. godinu.

 

Podelite vaše iskustvo sa putovanja i ocenite turističku agenciju sa kojom ste putovali na sajtu PutujSigurno .