Home

VESTI

Biografija Amy Winehouse

No Comments Latest

Biografija Amy WinehouseBritanska pevačica i autorka Amy Winehouse (27), dobitnica pet Gremi nagrada, koja je pre dva dana pronađena mrtva u svojoj kući u Londonu.

Rođena je kao Amy Jade Winehouse 14. septebra 1983. godine u Enfildu u Londonu u jevrejskoj porodici koja je bila veliki poklonik pozorišta i muzike.

 

Odrasla je uz džez muziku, a još kao mala, bila je buntovnog karaktera, pa je tako u 14. godini izbačena iz škole.

 
 

 Amy Winehouse

Amy Winehouse

 
 
Profesionalnu karijeru započela je u 16. godini, a povremeno je nastupala u klubovima i snimala niskobudžetne demo snimke.

U 19. godini snimila je prvi album Frenk (2003) sa primesama džeza koji je postao pravi hit i doneo joj nekoliko nominacija za nagrade, a u narednih nekoliko godina prolazi kroz niz ličnih problema, uključhući borbu u odvikavanju od narkotika.

Njen album iz 2006. godine "Back to Black" postao je svetski hit, a pesma "Rehab" dostigla je 9. poziciju na američkoj listi pop singlova. Veliki prodor na muzičkoj sceni načinila je 2008. godine kada je postala prva Britanka koja je dobila pet Gremija u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umetnika i pesmu godine za "Rehab".

 

 Amy Winehouse

Amy Winehouse

 
 
Tokom 2008. godine održala je niz veoma uspešnih koncerata, a u junu je iznenada hospitalizovana zbog ozbiljnog problema sa plućima. Bila je prepoznatljiva po originalnom stilu, koji je karakterisala visoko podignuta punđa u stilu 60-ih, dok su njen nesređen lični život i "samodestruktivno" ponašanje postali redovna tema tabloida i meta kritike.

George Michael ju je nazvao "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri", dok je Keith Richards upozorio da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promeni ponašanje.

 

 Amy Winehouse

Amy Winehouse

 

U muzici, Amy je eksperimentisala sa raznim žanrovima, uključujući džez, soul, pop, rege, R&B i druge, a njeno izvođenje opisivano je kao mešavina glasova Bili Holidej, Dine Vošington i Sare Von.

Poslednji koncert Amy je održala u Beogradu 18. juna na Kalemegdanu.

 
 
 
Izvor:
Novosti